Basketballdiplomatie

De Amerikaanse media noemen de reizen van Dennis Rodman naar Noord-Korea ‘hoops diplomacy’. Ze vragen zich af of de voormalig sterbasketballer er in slaagt om een brug te slaan tussen Pyongyang en Washington. Zeker nadat de Amerikaan vorige week tijdens een vriendelijk potje basketbal in de Noord-Koreaanse hoofdstad ‘happy birthday’ zong voor zijn goede vriend Kim Jong-Un. Dit ‘Marilyn Monroe-momentje’, aldus de Washington Post, volgde een dag na een omstreden interview waarin Rodman in een tirade het gevangenschap van Amerikaan Kenneth Bae in Noord-Korea verdedigde. Heeft dit slechte gevolgen voor de toenadering van de twee landen? Niet echt, denken diplomatieke commentatoren. De banden tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea kunnen niet veel slechter, dus het optreden van de kleurrijke Rodman verandert daar weinig mee. Al kan hij zich beter houden bij het promoten van zijn sport en dure vodka op zijn Twitter-account.