Opinie

    • Stijn Bronzwaer

Apparaten uit, a.u.b.

Ik wist het niet, maar in de VS mag het weer: in een vliegtuig hoeven elektronische apparaten niet meer uit. Ik merkte het afgelopen zaterdag tijdens een vlucht van Chicago naar Amsterdam met United: de iPad mocht aan blijven van de stewardess. Wel op vliegmodus graag.

Het zijn nieuwe regels, in oktober vorig jaar afgekondigd door de luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA). Na onderzoek bleek wat iedereen al lang wist: de radertjes in de cockpit slaan niet op tilt als iemand een sms’je krijgt tijdens het landen. De regel had sowieso al weinig zin. Uit onderzoek van de Amerikaanse Airline Passenger Experience Association bleek dat eenderde van de mensen gewoon vergeet z’n telefoon of tablet uit te zetten. Er is nog nooit een vliegtuig door neergestort.

Extra frustrerend: piloten van American Airlines gebruiken al een tijd gewoon iPads in de cockpit, onder meer om instructies te lezen ter vervanging van het vijftien kilo wegende handboek. Handig bij het opstijgen en landen, precies de momenten dat de passagiers verzocht wordt al hun apparatuur uit te zetten.

Belachelijke regels dus. Niemand die al die jaren protesteerde, want zodra we een vliegveld betreden gedragen we ons massaal als brave, gezagstrouwe burgers. Even door de bodyscanner, pardon naaktscanner, ondanks dat is gebleken dat de beelden van ons silhouet die op precieze wijze onze ‘anatomische details’ kunnen weergeven, gewoon worden opgeslagen. We doen het braaf, ook al mag je een bodyscanner weigeren. Een vliegveld is een politiestaat.

Terwijl protesteren echt helpt. Toen journalist Nick Bilton van The New York Times voor de zoveelste keer zijn e-reader in het vliegtuig uit moest zetten startte hij een kruistocht op Twitter tegen de vliegtuigindustrie. De reactie van een woordvoerder van de FAA na de zoveelste vraag van Bilton hierover: „Really, you again?”. Maar naarmate het protest aanzwol, zie de kracht van sociale media, gingen de vliegmaatschappijen om. De dag dat de beslissing viel is gedoopt tot Nick Bilton Day.

Ik zeg: hoog tijd dat de NS iets doet aan de abominabele wifi-ontvangst in de trein. Zo kan een mens toch niet werken? #NSwifisterf. Please retweet.

    • Stijn Bronzwaer