Afgekeurd Frans paardenvlees in Nederland - ‘risico weinig tot nihil’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een lading afgekeurd paardenvlees uit Frankrijk is alsnog op de Nederlandse markt terechtgekomen. Dat bevestigt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een partij van elfduizend kilo afkomstig van tweehonderd Franse slachtpaarden uit farmaceutische laboratoria en paardensportcentra. Het vlees was al afgekeurd, maar door fraude met de paardenpaspoorten kwam de lading tussen januari en oktober alsnog bij vijf Nederlandse bedrijven terecht.

Vorig jaar veel schandalen

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geen van deze bedrijven nog iets liggen van die lading. De betrokken bedrijven proberen het verkochte vlees te traceren en verzoeken afnemers om het vlees uit de schappen te halen. Volgens persbureau Reuters is het vlees waarschijnlijk al geconsumeerd. Daar de slacht heeft plaatsgevonden in door de EU erkende slachthuizen, worden de microbiologische risico’s door de NVWA voor de volksgezondheid als ‘zeer gering tot nihil ingeschat’.

Kamerbrief Over Voedselfraude Incidenten

Vorig jaar werd de branche getroffen door een grote reeks incidenten, waarbij vooral de herkomst van het vlees een belangrijke rol speelde. Paardenvlees dook op in producten die eigenlijk van rundvlees moesten zijn. In december werden in Frankrijk nog 21 mensen aangehouden op verdenking van het doorverkopen van vlees uit laboratoria, dat niet geschikt was voor menselijke consumptie.

    • Philippus Zandstra