‘38 bakkers kregen asbestkanker van broodovens’

Foto ANP/Nils van Houts
Foto ANP/Nils van Houts

Bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) zijn van 2000 tot 2011 38 meldingen binnengekomen van bakkers die asbestkanker hebben gekregen. Dat meldt het programma Zembla vanavond.

Vorige week onthulde het programma dat asbest voorkwam in de broodovens van Bakkersland, het grootste industriële bakkerijbedrijf van Nederland. Minstens één keer haalde het bedrijf daarom een lading brood uit de handel, die voor de supermarkt bestemd was.

Volgens Zembla blijkt uit de cijfers van IAS dat er tientallen bakkers kanker hebben gekregen van de verouderde ovens, waar asbest in verwerkt is als isolatiemateriaal. Het IAS, dat in 2000 werd opgericht om slachtoffers van mesothelioom bij te staan in juridische procedures, houdt per beroepsgroep en industrie het aantal slachtoffers van asbestkanker bij.

Bakkers tientallen jaren eerder blootgesteld aan asbest

Bakkersland zei vorige week in een reactie dat altijd ‘asbestveilig’ is gewerkt en dat er geen gevaar is geweest voor de consument en werknemers. Gert van der Laan, klinisch arbeidsgeneeskundige van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (AMC), zegt echter in het programma dat de cijfers aantonen dat het werken met de ovens gevaarlijk is. De bakkers die zich sinds 2000 bij het IAS hebben gemeld, zijn al tientallen jaren eerder blootgesteld aan asbest.