Gemeenten: strengere regels

Vuurwerk in Scheveningen, afgelopen jaarwisseling. Foto ANP

Vier op de vijf gemeenten willen dat er iets verandert aan de vuurwerkregels, zo blijkt uit een rondgang van de NOS langs bijna de helft van de Nederlandse gemeenten. 58 procent van de gemeenten zou een Europees verbod op zwaar vuurwerk verwelkomen. Bijna de helft zou illegaal vuurwerk strenger bestraft willen zien. Nog niet een op de vijf gemeenten vindt de regels zoals ze nu zijn prima. De rest van de 193 ondervraagde gemeenten wil strengere regels of meer mogelijkheden om rond de jaarwisseling zelf te bepalen wat voor de eigen gemeente het beste is. Onder meer de vier grote steden willen zelf kunnen bepalen waar en wanneer consumenten vuurwerk kunnen afsteken. Ook bij de verkoop – die nu landelijk is vastgelegd op de drie laatste werkdagen van het jaar – willen ze hun eigen plan kunnen trekken. Van de ondervraagde gemeenten zou 33 procent vuurwerkvrije zones willen instellen. Tot nu toe deed slechts een handvol gemeenten dat. (Novum)