‘Vrijwilligers stelen per jaar tien miljoen euro’

Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks samen zo’n tien miljoen euro. Dit zou blijken uit onderzoek van Maarten den Ouden, schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag. Den Ouden baseert zich op aangiften, dus geregistreerde daden. Het werkelijke bedrag is mogelijk veel hoger.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederlandse vrijwilligers stelen jaarlijks samen zo’n tien miljoen euro. Dit zou blijken uit onderzoek van Maarten den Ouden, schrijft het Reformatorisch Dagblad vandaag. Den Ouden baseert zich op aangiften, dus geregistreerde daden. Het werkelijke bedrag is mogelijk veel hoger.

Vaak gaat het om relatief kleine bedragen, denk aan enkele duizenden euro’s. Soms gaat het ook om grotere bedragen. Alleen al in december is er voor 750.000 euro gestolen. Uit het onderzoek van Den Ouden zou ook blijken dat er jaarlijks zo’n vijftig zaken aan het licht komen.

Penningmeester vaak de dader

Volgens de onderzoeker gaat de penningmeester er het vaakst met het geld vandoor. Toch is het niet alleen zijn schuld, aldus Den Ouden. Ook besturen gaan de fout in doordat ze de penningmeester te weinig controleren.

In een reactie aan het Reformatorisch Dagblad zegt de belangenvereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) dat er zo’n 5,5 miljoen als vrijwilliger in Nederland werkzaam zijn. Volgens de vereniging is het dus logisch dat het ook wel eens misgaat. Toch zegt de NOV wel geschrokken te zijn van de inventarisatie van Den Ouden.

Eerder stond er in dit artikel dat er in Nederland 250.000 vrijwilligers actief zijn. Dit is onjuist, dat zijn er 5,5 miljoen.