Red de neushoorn. Schiet ’m dood

Je moet iets over hebben voor dat exclusieve safari-gevoel. Op een controversiële veiling in de Amerikaanse staat Texas heeft iemand 350.000 dollar (257.000 euro) betaald om in Namibië een zwarte neushoorn te mogen bejagen en doden. Volgens de Dallas Safari Club in Texas, waar de veiling onder zware beveiliging plaatsvond, draagt het afschieten van het ‘oude agressieve mannetje’ dat niet langer vruchtbaar zou zijn, bij aan het voortbestaan van de ernstig bedreigde diersoort. Volgens natuurbeschermers is het verkopen van de vergunning ‘pervers’ en ‘een wrange grap’. Meer dan 80.000 mensen tekenden een online-petitie tegen de veiling. De FBI doet onderzoek naar enkele aan de zaak gerelateerde doodsbedreigingen.

De opbrengsten gaan naar de Namibische regering, die ze zal aanwenden voor conserveringsdoeleinden, al dus de Safari Club. Namibië herbergt ruwweg de helft van de minder dan vijfduizend resterende zwarte neushoorns. Jaarlijks geeft het land drie jachtvergunningen uit. Dit was de eerste vergunning die buiten Namibië werd verkocht. De koper heeft zich niet bekendgemaakt.

In zuidelijk Afrika wordt gepleit voor het toestaan van de handel in de hoorns van de neushoorn – die kan in twee jaar weer aangroeien. Dit zou het stropen en doden van de dieren voor de illegale handel in hoorns tegengaan. (AP, BBC)