Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Utrechtse raad stemt miljoenenproject bibliotheek weg

Artist impression Rapp+Rapp

In Utrecht is vanavond het plan weggestemd om een megacomplex met een filmhuis en bibliotheek te bouwen in het stationsgebied. GroenLinks, de grootste partij in de gemeenteraad, diende een amendement in om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar alternatieve locaties voor een bibliotheek en een ‘Artplex’. Dit zou voor de gemeente minder financiële risico’s met zich meebrengen dan nieuwbouw.

Het amendement werd vanavond nipt, met 23 stemmen voor en 22 stemmen tegen, aangenomen. Cees Bos stemde als enige CDA’er voor en gaf met zijn stem de doorslag.

Onze verslaggever in Utrecht, Enzo van Steenbergen, vanuit de raadszaal:

Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Megaproject van 80 miljoen euro krijgt geen meerderheid vanwege 1 CDA-raadslid, Cees Bos. Heeft het duidelijk lastig met die keuze.
Twitter avatar Evansteenbergen Enzo van Steenbergen Bieb++ komt in bestaande panden, zoals oude City bioscoop, oude postkantoor Neude of alternatieven. Zware slag ontwikkelaars stationsgebied.
Twitter avatar _MikeMuller Mike Muller Teleurgestelde blikken bij de voorstanders van de bieb++ http://t.co/1OrBiBVosE

De bouwkosten van het complex bedragen 62 miljoen euro. In het complex van maximaal elf verdiepingen zouden ook nog woningen, 650 studieplekken, een grand café en kantoorruimte komen.

Eerder liet GroenLinks een quickscan (pdf) maken naar alternatieven voor de zogenoemde Bieb++. Uit die quickscan blijkt onder meer dat het Movares-gebouw aan het Smakkelaarsveld en het Tivoli-gebouw aan de Oudegracht als alternatieven zouden kunnen dienen voor huisvesting van de Bieb++. Ook het oude postkantoor aan de Neude wordt genoemd.