Shi’ieten en salafisten Jemen bereiken wapenstilstand

Een sji'itische jongen in Jemen zwaait met vlaggen om de geboortedag van de profeet Mohammed te vieren in Sanaa.
Een sji'itische jongen in Jemen zwaait met vlaggen om de geboortedag van de profeet Mohammed te vieren in Sanaa. Foto AP/Hani Mohammed

Shi’itische opstandelingen en ultraconservatieve salafisten in het noorden van Jemen hebben een wapenstilstand bereikt. Dat heeft de voorzitter van een presidentiële bemiddelingscommissie vanavond tegenover persbureau AP bekendgemaakt.

De salafisten hebben vanavond beloofd zich terug te trekken uit de betwiste noordelijke stad Damaj, aldus commissievoorzitter Yahia Abu Issba. Voor twee andere fronten kwamen de beide partijen tot vergelijkbare overeenkomsten. Het Jemenitische leger trekt inmiddels Damaj binnen en betrekt er de wacht.

De Hawthi-rebellen en de salafisten waren wekenlang verwikkeld in felle gevechten die honderden levens hebben gekost. Hawthi-strijders, die behoren tot de shi’itische Zaydi-sekte, beschuldigden de salafisten in Noord-Jemen afgelopen november van zendingsijver en een streven naar terreinwinst. Daarop volgde een periode vol geweld tussen beide kampen.