Sesamstraat niet uit zuinigheid korter: ’25 minuten is te lang voor een kleuter’

Onrust onder het Sesamstraatpubliek (en hun ouders): het kleuterprogramma wordt vanaf 20 januari ‘s middags tien minuten korter. Die minuten krijgen we ‘s ochtends terug. En de ‘late’ uitzending krijgt een doorlopend verhaal. Eindredacteur Ajé Boschhuizen reageert in NRC op de vraag: Waarom?

Foto NRC/Leendert Jansen

Onrust onder het Sesamstraatpubliek (en hun ouders): het kleuterprogramma wordt vanaf 20 januari ‘s middags tien minuten korter. Die minuten krijgen we ‘s ochtends terug. En de ‘late’ uitzending krijgt een doorlopend verhaal. Eindredacteur Ajé Boschhuizen reageert vandaag in NRC op de vraag: Waarom?

Sesamstraat, dat sinds 1976 op de Nederlandse televisie te zien is, wordt in tweeën gesplitst, zo legt Boschhuizen vandaag uit in NRC Handelsblad:

“De uitzendingen ‘s middags duren vanaf 20 januari niet meer vijfentwintig minuten, maar een kwartier. ’s Ochtends om 9.25 uur komt er een programma van tien minuten bij waarin we filmpjes tonen van één van de Amerikaanse figuren uit Sesamstraat. Opgeteld zijn die twee programma’s even lang als wat we nu maken.”

Boschhuizen geeft de reden voor de splitsing:

“Tot zeven of acht jaar geleden waren de uitzendingen altijd al een kwartier. In 2005 of 2006 zijn we naar vijfentwintig minuten gegaan, om een prominentere plek in het groeiende aanbod te behouden, maar dat blijkt niet te werken. [..]

Vijfentwintig minuten blijkt te lang voor de spanningsboog van een kleuter. Daar hebben we een congres over gehad. We hadden Duitse gasten van Sesamstraße en die hadden ervaring met een korter format. Zo zijn we op de uitzending van een kwartier gekomen.”

Terug in de tijd: de 2500ste Sesamstraat in 1984:

‘Bert, Ernie en Koekiemonster worden gedegradeerd’

‘Sesamstraat ingekort wegens bezuinigingen’ kopte diverse nieuwsberichten nadat deze beslissing naar buiten kwam. Met hier en daar teleurgestelde reacties tot gevolg van kijkers en Sesamstraatbewoonster Gerda Havertong in het AD.. Ook werd de Facebookpagina Daar blijven we vanaf in het leven geroepen als protest, en uitten een aantal liefhebbers van Sesamstraat hun frustratie op Twitter:

Twitter avatar Marteineken Martijn Sesamstraat op de schop http://t.co/q2Yw9baZy7 schandalig.
Twitter avatar johanvdzwan johan van der zwan @Marteineken Schande dat helden als Bert Ernie Grover Graaf Tel en Koekiemonster gedegradeerd worden naar de ochtend.

De eindredacteur legt vandaag uit dat de beslissing helemaal niets met bezuinigingen te maken heeft en het programma dus niet ‘op de schop’ gaat:

“Ik begrijp werkelijk niet waar dat vandaan komt. De opzet is anders, maar we produceren evenveel. Dus nee, er gaat geen geld af.”

Sesamstraat heeft voortaan drie hoofdpersonages

Een tweede verandering is dat de uitzendingen ‘s middags voortaan ‘doorlopende verhaallijnen’ bevatten rondom drie vaste hoofdrolspelers: Tommie, Ieniemienie en Pino.

En onder deze drie leeft zo te zien al aardig wat concurrentie:

Boschhuizen legt ook deze beslissing uit met behulp van drie ‘dramalessen’:

“De eerste dramales die we leerden op ons congres is dat het te lang is. De tweede is dat het te versnipperd is. Heel veel filmpjes achter elkaar voelt als zappen voor de kleuters. Je houdt de aandacht beter vast met één verhaal.

De derde dramales: we hebben te veel personages: zeker tien eigen Nederlandse personages, en dan ook nog een stuk of tien Amerikaanse poppen. Dus hebben we drie hoofdpersonen aangewezen, met wie de kleuter zich het beste kan identificeren.”

Sesamstraat heeft inderdaad aardig wat bewoners, zo toont deze zoektocht naar de zeep aan:

Artikelen uit de krant zijn voortaan los te koop. Voor abonnees zijn de losse stukken gratis te lezen, niet-abonnees betalen tien cent voor een stuk. Het hele interview met Sesamstraat-eindredacteur Ajé Boschhuizen is hier terug te vinden.

    • Annemarie Coevert