Polare krijgt geen boeken meer van leverancier

De Polare-vestiging aan het Binnenwegplein in Rotterdam. Flickr / FaceMePLS

Boekwinkelketen Polare krijgt voorlopig geen boeken meer van het Centraal Boekhuis (CB) aangeleverd.  Het CB ging hiertoe over nadat Polare niet in staat was aan periodieke betalingsverplichtingen te voldoen en de termijn hiervoor trachtte op te rekken.

Dat heeft een woordvoerder van Procures, de investeringsmaatschappij aan het hoofd van Polare, vanmiddag gezegd. Polare verklaart vanavond dat de levering van boeken binnen enkele dagen weer op gang zal komen. De twee partijen zijn hierover in onderhandeling.

Het Centraal Boekhuis gaf eerder vandaag geen commentaar want de leverancier wil “geen mededelingen over individuele klanten doen”.

Polare meldde vanmiddag al dat de partijen maandagmiddag gesprekken voeren: “Er wordt alles aan gedaan om zo snel mogelijk uit deze impasse te komen”, aldus de woordvoerder.

“In de retailwereld, en dan vooral de uitgeverswereld zijn de afgelopen tijd rake klappen gevallen.”

Op korte termijn zal de leveringsstop weinig nadelige gevolgen hebben voor Polare, aldus de woordvoerder, daar deze momenteel nog “goed bevoorraad is”.

Vorig jaar fuseerden De Slegte en het failliete Selexyz tot Polare nadat investeringsmaatschappij Procures de boekenwinkels in handen kreeg. Sindsdien probeert Polare weer winstgevend te worden met een reorganisatie waarbij 54 arbeidsplaatsen verdwijnen. De woordvoerder benadrukt dat de reorganisatie nog steeds aan de gang is.

    • Sebastiaan Kort