PGGM: we zijn niet totaal weg uit bezette gebieden

Vlaggen van diverse pensioenfondsen wapperen voor het hoofdkantoor van pensioenbeheerder PGGM in Zeist. Foto ANP / Remko de Waal

Pensioenbeheerder PGGM blijft nog beleggen in de bedrijven Veolia, Alstom en G4S, die actief zijn in de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat zegt de pensioenbeheerder tegen NRC Handelsblad.

Vorige week werd bekend dat PGGM zijn investeringen heeft teruggetrokken uit de vijf grootste Israëlische banken, omdat zij betrokken zijn bij de financiering van de Israëlische nederzettingen. Die zijn volgens internationaal recht illegaal. De Nederlandse regering ontmoedigt daarom “investeringen te doen of andere activiteiten te ontplooien in of ten behoeve van Israëlische nederzettingen”.

Het Franse Veolia exploiteert tramverbindingen tussen Israël en de nederzettingen. In 2006 haalde de Nederlandse ASN Bank daarom haar investeringen uit Veolia terug. Het Franse Alstom leverde trams. Het Britse G4S levert beveiligingsapparatuur aan Israël en kolonisten in bezet gebied. Vakbond Abvakabo, GroenLinks en stichting Jantje Beton zeiden eerder samenwerking met G4S op.

PGGM: pas uitsluiting ‘als geen uitzicht meer is op ander gedrag’

De reden dat PGGM in deze bedrijven blijft investeren is volgens een woordvoerder dat de pensioenbeheerder “actief aandeelhouderschap wil tonen om ondernemingen te bewegen tot ander gedrag”. PGGM wil pas tot uitsluiting overgaan “als er echt geen uitzicht meer is op ander gedrag”. Veolia, Alstom en G4S zetten volgens PGGM “stappen om hun betrokkenheid in de nederzettingen terug te brengen”.

PGGM belegt sinds eind 2011 niet meer in het Israëlische bedrijf Elbit, dat beveiligingsapparatuur en drones levert aan Israëlische autoriteiten in bezet gebied. Volgens PGGM was “de onderneming niet bereid met ons te spreken over hun activiteiten in de bezette gebieden”. De Israëlische banken waren volgens PGGM niet bereid hun betrokkenheid te staken.

APG belegt nog wel in Israëlische banken

Pensioenuitvoerder APG belegt, onder andere voor pensioenfonds ABP (overheidspersoneel) en het pensioenfonds voor de bouw, nog wel in de grote Israëlische banken en ook in Veolia en Alstom, G4S en Elbit. “APG is bekend met de problematiek”, zegt een woordvoerder:

“We hebben gesprekken gevoerd over verantwoord ondernemen met een aantal van de genoemde bedrijven. Het zwaartepunt van ons engagement ligt in de dialoog die jaren kan duren.”

Israël ontbood vorige week de Nederlandse ambassadeur om opheldering te krijgen over het besluit van PGGM over de vijf banken. Volgens Israël is het besluit “onacceptabel en gebaseerd op valse voorwendselen”. In Nederland hekelden PVV, ChristenUnie en SGP het besluit van PGGM. SGP-leider Van Staaij kondigde aan om een debat met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) te vragen.

    • Leonie van Nierop