Paus Franciscus voorlopig niet naar Nederland

Paus Franciscus. Foto AFP / Filippo Monteforte

Paus Franciscus komt voorlopig niet naar Nederland. Dat hebben de Nederlandse bisschoppen vandaag bekendgemaakt na afloop van een vergadering over een mogelijk bezoek van de kerkvorst. Dat schrijft persbureau Novum.

De paus heeft te kennen gegeven de komende periode op bezoek te gaan bij Israël en enkele andere landen, aldus de verklaring.

In december zijn de dertien Nederlandse bisschoppen naar Rome afgereisd voor het traditionele Ad Limina-bezoek. Daar zou de paus informeel zijn uitgenodigd voor een bezoek. Het Vaticaan gaf toen aan een officiële uitnodiging af te wachten, die kwam er niet. Eerder had bisschop Punt in een persoonlijk gesprek met de paus ook een uitnodiging gedaan.

Volgens onze Vaticaan-kenner Marc Leijendekker is het niet verrassend dat de paus niet snel naar Nederland komt:

“Iedereen wil een stukje van deze steeds populairder wordende paus meepikken. Dus begrijpelijk dat hij zijn prioriteiten stelt.”

Kardinaal Eijk geen voorstander bezoek

Daarnaast merkt Leijendekker op dat kardinaal Eijk, in tegenstelling tot Punt, geen groot voorstander is van een bezoek. Eijk zou niet dezelfde visie hebben als paus Franciscus. Kardinaal Eijk is de voorzitter van de Nederlandse kerkprovincie en verantwoordelijk voor het uitnodigen van de paus.

De laatste keer dat een paus Nederland aandeed was in 1985, toen Johannes Paulus II onder meer Utrecht, Den Haag en Maastricht bezocht.

    • Nando Kasteleijn