Paus Franciscus kiest voor ‘arme’ kardinalen

Paus toont belang van armoedebestrijding voor de kerk

Met zijn besluit om onder anderen een bisschop uit Haïti en een aartsbisschop uit Burkino Faso tot kardinaal te benoemen, laat paus Fransiscus opnieuw zien dat de katholieke kerk in zijn visie meer oog moet krijgen voor armoede.

Gisteren maakte de paus de namen bekend van negentien bisschoppen die tijdens een ceremonie op 22 februari tot kardinaal ‘gecreëerd’ zullen worden, zoals de officiële term luidt. Een aantal benoemingen kwam niet onverwacht, zoals die van de 58-jarige Italiaanse aartsbisschop Pietro Parolin, en de leider van de Congregatie voor de Geloofsleer, de Duitse Gerhard Ludwig Müller.

Parolin werd in september door Franciscus aangewezen als secretaris van Staat, in de Vaticaanse hiërarchie de machtigste man na de paus. Van Parolin wordt verwacht dat hij de curie, het bestuursapparaat van de kerk, zal hervormen.

Volgens kardinaal Federico Lombardi, de woordvoerder van het Vaticaan, toont de keuze voor de bisschoppen uit Haïti en Burkina Faso dat voor de paus de bestrijding van de armoede een belangrijk deel uitmaakt van de missie van de kerk.

In Haïti was de blijdschap groot. Priester Hans Alexandre zei „diep geroerd” te zijn door het onverwachte besluit van Franciscus om de bisschop van Les Cayes, Chibly Langlois (met 55 jaar straks de jongste kardinaal), tot kardinaal te willen benoemen. Hij herinnerde eraan dat het gebeurde precies vier jaar nadat het land werd getroffen door een verwoestende aardbeving.

De aartsbisschop Philipe Ouedraogo van Ouagadougou was verrast door zijn eigen benoeming. Toen journalisten hem om een reactie vroegen, dacht hij dat er sprake was van een vergissing. Hij had vooraf niets van het Vaticaan gehoord. „Ik herken mij in zijn visie en pastorale filosofie dat hij, net als Jezus, zichzelf identificeert met de armen en de zwakken”, zei Ouedraogo in een reactie.

„De winnaar is hier het zuiden van de wereld”, zei Andrea Tornielli, een Vaticaan-watcher die zo’n vijftig boeken over het onderwerp heeft geschreven. Hij wees er gisteren op dat de paus ook bisschoppen uit de Filippijnen, Nicaragua, Ivoorkust en Brazilië aan het kardinalencollege toevoegt. Ook volgens de Amerikaanse hoogleraar vroeg-christelijke kerk Candida Moss probeert de paus „oververtegenwoordiging van de rijke landen in het college van kardinalen” terug te dringen.

Van de negentien nieuwe kardinalen zijn er zestien jonger dan 80 jaar. Zij zijn daardoor gerechtigd om te zijner tijd mee te beslissen over de keuze van een nieuwe paus. Dat kiescollege is daarmee terug op het aantal van 120, dat traditioneel niet wordt overschreden. (AP, Reuters, AFP)