Overleven met een theelicht

In de keuken is het 10 graden Celsius. De kachel brandt niet. Door het keukenraam zie ik schaatsers voorbijkomen. Als ze komen. Ze komen niet. Nieuwsbericht: vandaag is het warmer dan ooit eerder gemeten op deze dag in januari. Tegelijkertijd is het in Amerika niet eerder zo koud geweest. Link daarzo; vast komen zitten onderweg. Tegen doodvriezen in een gestrande auto wordt een theelichtje aanbevolen en een doosje lucifers. Het ene vlammetje zou de ergste kou weten te weren. Maar kun je er dan, ingesneeuwd en toch niks anders te doen, op koken?

In de keuken staat een klein zwart gietijzeren pannetje op een waxinevlam. Alles was 10 graden warm toen de proef begon. Ook de bouillon in het pannetje.

Afgelopen najaar verscheen een bundeltje met stukjes van de beste culinaire publicist in het Nederlandse taalgebied, de Brusselaar Nick Trachet. Had in Nederland allang beroemd moeten wezen, maar uitgevers en redacties vertikken het om hem voor ons te ontdekken. Het boekje, Exotisch en Dichtbij (Academic & Scientific Publishers, Brussel) behandelt vooral vreemd fruit en ons onbekende groente. Maar het laatste hoofdstuk, getiteld Zwart Potje, verrast met keukenpraat.

Zwarte pannen zijn beter dan glimmende van roestvrij staal. Koken in zwarte pannen kost minder energie, schrijft Trachet. Water koken kost veel meer energie dan olie verhitten, je kunt beter frieten bakken dan aardappelen koken als je aardgas sparen wilt. Maar dan het theelichtje. Het lukt niet, zegt Trachet, om op een theelichtje water aan de kook te brengen, terwijl je het water, eenmaal gekookt, op dat lichtje wel kokend heet kunt houden. En bouillon dan?

Het zwarte gietijzeren pannetje komt uit Japan, merk Snow Peak, gemaakt voor kampeerders die fik stoken. Het wordt geïmporteerd door avonturenwinkelier Qvist in Zwolle. Zo mooi, dat je liever naar het pannetje kijkt op tafel, dan televisie. Tien centimeter hoog, twaalf centimeter wijd en met een deksel dat zelf ook als pannetje dienen kan. Het pannetje kan ondersteboven op het vuur, dan is het deksel de pan en de pan het hoge deksel. 50 euro. Zoek op Qvist.nl de Micro Dutch Oven Pot.

Ik wil weten of het pannetje het leven eenvoudiger maakt. Kan men er in koken op een theelicht en dan in een kartonnen doos gaan wonen? In supermarkten en rommelwinkels zijn waxinekaarsen te koop die volgens de verpakking tien uur aaneen kunnen branden. Het wordt slow cooking. Als de bouillon heet is, straks, wil ik er groente in gaar laten worden en vis of stukjes vogel. Na twee uur op het vlammetje is de vettige bouillon precies 66,6 graden warm. Het gaat lukken, zeggen ervaren slow kokelaars. Het geheim is geduld. Kom ik op terug.

    • Wouter Klootwijk