Oud-medewerkers Rabobank door VS aangeklaagd om Libor-fraude

Drie voormalige Rabobank-medewerkers worden door de Verenigde Staten aangeklaagd voor het manipuleren van de Libor-rente, zo schrijft de NOS vanavond. De oud-medewerkers komen uit Groot-Brittannië, Australië en Japan.

Of de VS om uitlevering zal vragen is nog niet duidelijk. Naar de Britse Rabobank-medewerker is al een onderzoek gaande in Groot-Brittannië.

Rabobank samen met buitenlandse banken betrokken bij Libor-fraude

Rabobank was een van de banken die betrokken waren bij de fraude met rentetarieven. De bank trof eind vorig jaar met nationale en internationale toezichthouders een schikking ter hoogte van 774 miljoen euro. In totaal hebben dertig medewerkers van de Rabobank afspraken gemaakt met buitenlandse banken om het veelgebruikte Libor-rentetarief te manipuleren.

De Liborrente is een dagelijks vastgestelde rente die bepaalt tegen welk tarief een tiental belangrijke banken elkaar op korte termijn geld kunnen lenen. De banken bellen die gegevens elke dag door en zouden daarbij opzettelijk een verkeerd tarief hebben doorgegeven. Op die manier probeerden zij de Libor voor eigen gewin kunstmatig te verlagen of te verhogen.