Negen gemeenten onder preventief toezicht in 2014 om financiën

Foto ANP / Lex van Lieshout

Per 1 januari 2014 zijn negen gemeenten onder preventief toezicht van de provincie geplaatst vanwege een structureel niet sluitende begroting. Dat blijkt uit een brief die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In 2013 stonden eveneens negen gemeenten onder toezicht van de provincie. Ze staan daarmee in feite onder curatele en moeten voor extra uitgaven toestemming vragen van de provincie. Bellingwedde, Delfzijl, Boarnsterhim (dat per 1 januari is opgeheven) en Millingen aan de Rijn staan niet langer onder toezicht, terwijl De Marne, Haaksbergen, Muiden en Lansingerland pas sinds dit jaar onder toezicht staan. Ten Boer, Apeldoorn, Beuningen, Nuenen en Gemert-Bakel blijven na 2013 ook in dit jaar gecontroleerd worden.

Volgens de brief is bij de gemeenten Ten Boer, Apeldoorn, Beuningen, Lansingerland, Gemert-Bakel en Nuenen de financiële problematiek grotendeels veroorzaakt door grondexploitatieverliezen. De inkomsten van gemeenten vallen al enige jaren flink tegen door verliezen in de grondopbrengst. Als gevolg van de crisis en demografische ontwikkelingen zijn plannen niet gerealiseerd en is de grond minder waard geworden. De Tweede Kamer had Plasterk daarom verzocht in de brief aan te geven welk toezicht in belangrijke mate is veroorzaakt door grondexploitatieverliezen.

Relatief laag aantal gemeenten

Uit een bij de brief gevoegd historisch overzicht van het aantal gemeenten dat onder financieel preventief toezicht van de provincie staat, blijkt dat het aantal gemeenten onder toezicht relatief laag is. In 2010 waren dat er nog vijftien.

Opvallend, vindt onze binnenlandredacteur Ingmar Vriesema. Het aantal gemeenten dat uiteindelijk onder toezicht wordt geplaatst, valt mee terwijl steeds meer gemeenten wel moeite hebben om de begroting sluitend te maken. Ze hebben last van de economische crisis en een teruglopende hoeveelheid geld vanuit de overheid. In tegenstelling tot het Rijk zijn gemeenten verplicht hun begroting sluitend te maken, maar ze hebben minder mogelijkheden om te bezuinigen dan het Rijk.