Protest tegen Thaise premier

Een tegenstander van premier Yingluck zwaait met een Thaise vlag. Foto Reuters

Demonstranten in Thailand willen vandaag Bangkok verlammen en zo het onmiddellijke aftreden van premier Yingluck Shinawatra bewerkstelligen. Ze houden zeven strategische punten in de hoofdstad bezet. ‘Shutdown Bangkok’, zoals het protest heet, verloopt vooralsnog vreedzaam, in tegenstelling tot grootschalige demonstraties in december. Duizenden agenten en soldaten zijn op de been, maar houden zich afzijdig. Het is de zoveelste confrontatie tussen oppositie, een verzameling van studenten, royalisten en de rijkere middenklasse uit Bangkok en de huidige regering, die steun vindt bij een losse alliantie van armere boeren uit het noorden van Thailand, zakenmannen die trouw zijn aan oud-premier Thaksin Shinawatra en oud-leden van de Thaise communistische partij. De twee machtsblokken strijden al ruim tien jaar om controle. Als Yingluck weigert af te treden worden de effectenbeurs en het internationale vliegveld van Bangkok bezet, zo dreigen de demonstranten. (NRC)