kort

Foto AP

Drugsbaron

Nederland levert drugsbaas uit

Nederland heeft een vermeende Russische drugsbaas uitgeleverd aan Rusland. Vladimir Krasavtsjikov zou aan het hoofd hebben gestaan van een internationale drugsbende. Dat heeft het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De bende smokkelde bijna tien jaar lang cocaïne van Ecuador naar Rusland. De drugs werd verscheept en meestal tussen bananen verstopt. Bendeleden haalden de cocaïne in de haven van Sint-Petersburg op verkleed als douanemedewerkers. Krasavtsjikov werd in 2012 opgepakt in Nederland.

Vuurwerk

Gemeenten willen aanpassing regels

Nederlandse gemeenten moeten meer vrijheid krijgen in het bepalen van vuurwerkregels. Dat vraagt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb namens de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) aan het kabinet, zo meldde RTV Rijnmond gisteren. Op die manier zouden schade en overlast beperkt kunnen worden. De gemeenten willen bijvoorbeeld zelf bepalen op welke tijdstippen en op welke plekken vuurwerk afgestoken mag worden.

Burgeroorlog

Afgetreden president CAR wil asiel in Benin

De afgetreden interim-president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Michel Djotodia, wil asiel aanvragen in Benin. Dat werd dit weekend bevestigd door bronnen in beide landen. Vrijdag maakte Djotodia zijn aftreden bekend. De internationale roep om zijn vertrek werd de afgelopen tijd steeds luider. Djotodia greep vorig jaar met hulp van islamitische strijders de macht in de CAR, een land met een overwegend christelijke bevolking. Hij werd later tot president benoemd. Critici verwijten Djotodia dat hij de rebellen die hem aan de macht hielpen niet in de hand heeft. Sinds december woedt er een burgeroorlog in het land tussen islamitische Séléka-milities en christelijke milities. Door het geweld kwamen meer dan duizend mensen om het leven en zijn bijna een miljoen mensen hun woonplaatsen ontvlucht.

    • Novum
    • NRC
    • Ap