kort

Foto ap

Oekraïne

Opnieuw duizenden betogers de straat op

Tienduizenden betogers zijn gisteren opnieuw de straat opgegaan in de Oekraïense hoofdstad Kiev om te protesteren tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. Het is de eerste grootschalige Europa-gezinde demonstratie van 2014. De protesten in Kiev begonnen meer dan een maand geleden, toen Oekraïne weigerde een associatieverdrag met Europa te tekenen. De betogers zeggen dat een verdrag met de Europese Unie meer welvaart en democratie brengt, maar in plaats van het associatieverdrag met de EU koos Janoekovitisj voor toenadering tot Rusland.

Arnhem

Wachtgeld voor pedofiel ex-raadslid

Het voormalig raadslid Martin van Meurs krijgt een jaar lang wachtgeld van de gemeente Arnhem. Dat meldt Omroep Gelderland. De gemeente kan niet onder de vergoeding uitkomen, juridisch gezien, zegt de gemeente. Van Meurs is twee keer veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Hij werd vorig jaar september uit de gemeenteraad gezet. Op 1 oktober vroeg hij een uitkering aan op basis van de wachtgeldregeling. De gemeente had adviseurs ingeschakeld in een poging onder de wachtgeldregeling uit te komen.

Atoomakkoord

Nucleair akkoord Iran gaat deze maand in

Het akkoord dat Iran sloot met zes wereldmachten over zijn omstreden kernprogramma treedt 20 januari in werking. De tekst weerspiegelt de mondelinge afspraken die China, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Rusland en de Verenigde Staten in november met het land hebben gemaakt. Iran stemde in met een inperking van de productie van laagverrijkt uranium (tot vijf procent). Inspecteurs van atoomagentschap IAEA mogen de nucleaire installaties en centrifuges bovendien controleren. De productie van twintig procent verrijkt uranium, geschikt voor toepassing in kernwapens, zou onder het akkoord worden stilgelegd. De economische sancties tegen Iran worden een half jaar versoepeld. In die periode moet verder worden onderhandeld over een permanent akkoord.

    • BBC
    • NRC
    • Ap