Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Rampen

‘Kamp biedt ruimte om Groningen financieel te compenseren’

Minister Kamp biedt ruimte om Groningen financieel te compenseren voor de lasten van gaswinning zoals het toegenomen aantal aardbevingen. Dat zegt de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Actievoerders van Schokkend Groningen protesteerden gisteren op een gaswinningslocatie van de NAM bij het dorp 't Zandt.
Actievoerders van Schokkend Groningen protesteerden gisteren op een gaswinningslocatie van de NAM bij het dorp 't Zandt. Foto ANP / Anjo de Haan

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) biedt ruimte om Groningen financieel te compenseren voor de lasten van gaswinning zoals het toegenomen aantal aardbevingen. Dat zegt de Groningse commissaris van de koning Max van den Berg vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Naar verwachting komende vrijdag neemt minister Kamp een besluit over de toekomst van de Groningse aardgaswinning. Van den Berg wil dat daarna alle partijen betrokken bij aardgaswinning met elkaar de dialoog aangaan over de maatregelen in het gebied. Met ministerie, gaswinningsbedrijf NAM, gedupeerde bewoners en bedrijven aan één tafel.

‘Aardbevingsgebied recht op 895 miljoen euro’

Een commissie van wijzen becijferde voor de commissaris dat het aardbevingsgebied recht heeft op 895 miljoen euro, voor meer leefbaarheid en werk. De provincie legt daar 100 miljoen uit eigen middelen bij. Dat bedrag staat los van de honderden miljoenen euro’s die gaswinningsbedrijf NAM en overheid moeten betalen aan schadeherstel en het aardbevingsbestendig maken van woningen.

“De aardbevingsschade en toegenomen onveiligheid maken dat er rigoureus anders moet worden omgegaan met Noordoost-Groningen”, zegt van den Berg.

“Je moet structureel iets van de lusten teruggeven aan de bewoners en het gebied. Anders kun je het vertrouwen in de gaswinning niet herstellen.”

Acties worden grimmiger

Sinds begin dit jaar voeren Groningers vrijwel elke dag actie tegen de gaswinning. Die acties worden grimmiger. Voor het eerst drongen actievoerders gisteren twee NAM-locaties binnen met gasputten. In Stedum knipten ze een hek door en maakten ze foto’s van een observatielocatie. In ’t Zandt bezette een actievoerder van Schokkend Groningen een gaswinningslocatie met bord ‘Opgeëist voor en door Groningers’. Enkele tientallen sympathisanten steunden hem vanaf de weg. Na een kat- en muisspel arresteerde de politie de actievoerder. Later gisteravond werd hij weer vrijgelaten. De NAM heeft begrip voor de actievoerders, maar zegt dat het bedrijf het betreden van installatieterreinen niet kan toestaan. “De veiligheid staat voorop”, reageert woordvoerder Chiel Seinen.

Al in maart vroeg de Groningse commissaris Van den Berg om een miljard euro compensatie, maar toen voelde de Tweede Kamer daar nog niks voor. Stap voor stap heeft hij sindsdien gewerkt aan een compensatieplan waarachter betrokkenen zich en masse hebben geschaard, ook in Den Haag. Van den Berg:

“Een meerderheid van CU, CDA, D66, Groenlinks en PvdA heeft aangegeven dat ze achter het plan staan. Daar kan de regering niet omheen.”

Lees het volledige interview met Max van den Berg vandaag in NRC Handelsblad.