Jonas’ hoofd zoemt

Lezen // Kinderboek Jonas en de visjes van Kees Poon Harm de Jonge 74 blz. € 14,95. 8+ 4

Schrijver Harm de Jonge woont in de Bevervallei – een ongoogelbaar stukje Groningen, dat volgens boekhouders heus anders heet. Triviaal is dat feitje niet: als schrijver is De Jonge ook steeds bezig de zaken fantaserend te verrijken. Zijn verhaal speelt zich bovendien af in een nostalgische wereld, waar het enige venster naar de buitenwereld een raam is. ‘Wat niet gebeurt kun je wel bedenken’, laat hij de hoofdpersoon van Jonas en de visjes van Kees Poon mompelen. ‘Dan bestaat het alleen in je hoofd, maar lijkt het toch net echt.’

Dat is wat boodschapperig, zo aan het begin van een queeste naar de viskraam, die inderdaad doldwaas gekleurd zal worden door Jonas’ verbeelding. Zoals De Jonge schrijft: ‘Zijn hoofd zoemt en de fantasiezakjes schudden van het bedenken.’

Die fantasie zit ’m niet alleen in de onstuimige bedenksels, maar vooral in de zinnen van De Jonge, die zeldzaam sprankelend zijn, vol bruis en schuim. De visboer beschrijft hij onvergetelijk: ‘Zijn snor hangt als een nat keukendoekje over zijn lip.’

De Jonge houdt zijn stilistische brille constant vol, zodat de taal de echte attractie is – die daarmee de feelgood-boodschap krachtig en onweerstaanbaar onderstreept. De nostalgicus die De Jonge lang was, heeft nieuw, fantastisch elan gekregen. Voor zijn Kinderboekenweekgeschenk, dat dit najaar zal verschijnen, belooft dat veel goeds.

    • Thomas de Veen