Opinie

Janneke Vreugdenhil Dr. Cook

Vorige week ging het hier over risotto en over hoe dit gerecht ons de kille, donkere wintermaanden door kan helpen. De bemoediging die uitgaat van zo’n pan warme rijstebrij moet je niet onderschatten. Eten kan buitengewoon troostrijk zijn. Sinds ik er een boek over schreef – Comfort food – krijg ik althans regelmatig verzoeken om kookadvies bij ziekte, overlijden en ander leed.

Wat te koken voor een huis vol rouwenden? Wat voor te zetten aan een patiënt zonder eetlust? Of aan iemand aan wiens eetlust niets mankeert, maar die zijn kaak gebroken heeft en wekenlang aangewezen is op vloeibaar voedsel? Er blijkt grote behoefte aan culinaire troost. Daarom heb ik besloten er een kleine serie van te maken. De komende weken elke maandag een troostrijk recept. Speciale verzoeken voor troost op maat kunnen worden ingediend via het thuiskokblog (nrc.nl/koken). Iedereen is welkom op het spreekuur van dr. Cook.

Vandaag het recept voor de kippenbouillon die ik vorige week in de strijd wierp tegen een snel opkomende verkoudheid. Daar pakte ik dat vileine virus toch maar mooi mee terug. Om half vijf ’s middags haalde ik een soepkip uit de vriezer, legde hem bevroren en al in een snelkookpan, voegde water, gember, knoflook, sereh en zout toe en bracht de boel onder druk aan de kook. Om zeven uur ’s avonds at ik een kom krachtige en intens geurige, gloeiendhete kippenbouillon. En bijna net zo gezwind als hij gekomen was, blies het virus ook weer de aftocht. Opgeruimd stond netjes. Volgende patiënt!

Doe de kip met de gember, knoflook, sereh, een halve eetlepel grof zeezout en 2 liter water in een snelkookpan. Sluit af en breng onder druk.

Draai het vuur laag en laat 1,5 uur koken.

Draai het vuur uit en laat de pan rustig van druk komen.

Schep kip, gember, knoflook en sereh uit de pan.

Verwijder het vel van de kip, pluk het vlees van de botten en pluis het uit elkaar. Bewaar eventueel, als het erg veel vlees is, een deel om er iets anders van te maken.

Serveer de bouillon met het kippenvlees en een drupje citroen- of limoensap. Wie wil vult de soep nog verder met fijngesneden lenteui, peterselie of koriander en (apart gegaarde) rijstnoedels. Of met een handje (diepvries) doperwten. Of met in plakjes gesneden kastanjechampignons. Afijn, wat de patiënt maar lekker vindt dus.