IJle IJslandse pop vol pastorale folk

De IJslandse zanger Ásgeir wil zijn territorium uitbreiden. Daarom is zijn debuut-cd Dýrð í dauðaþögn (2012) nu vertaald in het Engels, als In The Silence. Maar ook in het IJslands had Ásgeir de weg naar het Nederlands publiek al gevonden bleek tijdens recente concerten. Als zanger gaat Ásgeir Trausti verder op de door o.a. Sigur Ros en Hjaltalín ingeslagen weg van pastorale folkmuziek. Ásgeir heeft een ijle stem die lijkt te echoën tussen bergen en dalen en z’n koesterende klank van Bon Iver heeft geleend. De instrumentaties worden geleid door akoestische gitaar en aangekleed met elektronica-riffs die zich als dreigende schaduwen tussen de andere klanken dringen. Ásgeir klinkt eclectisch, iets behaagziek maar ook oprecht opgewekt, bijvoorbeeld in de door lichtvoetige gitaarriedels ondersteunde single Kings and Cross.

    • Hester Carvalho