Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Geëmotioneerde Cristiano Ronaldo wint Gouden Bal

Een zeer geëmotioneerde Cristiano Ronaldo heeft vanavond tijdens het FIFA-gala de prijs van wereldvoetballer van het jaar 2013 gewonnen, en kreeg de Ballon d’Or overhandigd. Hij heeft daarmee Lionel Messi en Franck Ribéry verslagen. Ronaldo won de prijs eenmaal eerder in 2008.

Een terechte winnaar, aldus NRC-sportredacteur Koen Greven:

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Ronaldo verdient de Gouden Bal. Hij was de beste in 2013. http://t.co/UluEPnAhi5

Messi won de trofee de afgelopen vier jaar. Ribéry won afgelopen jaar vijf prijzen met Bayern München, waaronder de Champions League en de Duitse titel, en pakte in augustus al de prijs van Europees voetballer van het jaar. Messi werd met FC Barcelona landskampioen. Ronaldo won nog geen prijzen, maar scoorde in 2013 in 59 wedstrijden 69 keer.

Zijn hoogtepunten van dit seizoen:

Bovendien veroverde Ronaldo de WK-deelname van Portugal door in de play-off tegen Zweden een hoofdrol op te eisen. Vlak na de glansrol van Ronaldo werd de stemperiode met een week verlengd, waardoor de kansen van de aanvaller van Real Madrid om te winnen flink toenamen, zo schrijft persbureau Novum vanavond.

Ronaldo kwam, ondanks imitatie Blatter

Ronaldo nam hevig geëmotioneerd op het podium de prijs in ontvangst en benadrukte hoeveel deze voor hem betekent. Lange tijd was het de vraag of Ronaldo wel naar het gala zou komen.

Een imitatie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die Ronaldo een commandant noemde, zette namelijk kwaad bloed bij de Portugees en zijn werkgever Real Madrid. De imitatie is te zien na twee minuten in het volgende filmpje:

Blatter bood vervolgens zijn excuses aan. Voorafgaand aan het gala liet Ronaldo weten dat het relletje telefonisch is uitgesproken.

Infographic ANP

De FIFA Ballon d’Or is een samenvoeging van de Ballon d’Or, in 1956 in het leven geroepen door het Franse tijdschrift France Football, en de titel Wereldvoetballer van het jaar, die sinds 1991 werd toegewezen door de FIFA. De Ballon d’Or ging zeven keer naar een Nederlander (drie keer Cruijff, drie keer Van Basten en één keer Gullit), de Wereldvoetballer van het jaar was één keer een Nederlander: Van Basten in 1992.

Angerer beste vrouwelijke voetballer

Nadine Angerer werd verkozen tot beste voetbalster. De 35-jarige Duitse doelvrouw kreeg de voorkeur boven Marta en Abby Wambach, de winnares van vorig jaar. Angerer werd met Duitsland Europees kampioen.

Ibrahimovic wint Puskás Award

Zlatan Ibrahimovic kreeg op zijn beurt vanavond de Puskás Award overhandigd, de prijs voor mooiste doelpunt van het jaar. De Zweedse spits scoorde in november 2012 in de oefeninterland tegen Engeland met een memorabele omhaal.

Omdat vorig jaar de inschrijving op het moment van Zlatans goal al gesloten was, kwam het doelpunt voor deze editie in aanmerking. De oud-Ajacied, die eerder op de avond ook een plekje kreeg in het wereldelftal van het jaar, had onder meer concurrentie van de Braziliaan Neymar en Benfica-speler Nemanja Matic, Met Louisa Nécib en Lisa de Vanna waren ook twee vrouwen genomineerd.

De Puskás Award, vernoemd naar de legendarische Hongaarse aanvaller Ferenc Puskás, wordt sinds 2009 uitgereikt, die vorig jaar werd gewonnen door Miroslav Stoch. Eerder maakten Neymar, Hamit Altintop en Cristiano Ronaldo het mooiste doelpunt van het jaar. De uitslag wordt bepaald door stemmers op de website van de FIFA.