Homoseksuelen mogen in Nigeria niet langer trouwen

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan bezocht in september vorig jaar het hoofdkwartier van de VN. Op 7 januari tekende hij een wet dat het homohuwelijk voortaan verbiedt. Foto AP/Richard Drew

Nigeriaanse homoseksuelen mogen niet langer trouwen, eigen organisaties oprichten of bijeenkomsten beleggen. Die reeks verboden staan in de wet tegen het homohuwelijk die president Goodluck Jonathan op 7 januari ondertekende. Dat bracht persbureau AP vandaag naar buiten.

Waarom dit in het geheim gebeurde en dus niet eerder bekend was, is nog niet duidelijk. AP heeft een kopie van de nieuwe wet in handen gekregen en werd zodoende op de hoogte gebracht.

Gevangenisstraffen tot 14 jaar voor homoseksuelen

Homoseksuelen die in het openbaar minnekozen zijn voortaan strafbaar. Er bestond in Nigeria al een wet die seks tussen homoseksuelen verbiedt.

Op het nieuwe misdrijf staat een gevangenisstraf van tien jaar. Seks met iemand van hetzelfde geslacht was in Nigeria al verboden. Getrouwd zijn als homoseksueel betekent een gevangenisstraf van veertien jaar. Ook wie een homoclub, -vereniging of -organisatie drijft of bezoekt is voortaan in strijd met de wet.

In het West-Afrikaanse land worden homoseksuelen al jaren ernstig gediscrimineerd en niet zelden mishandeld. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak eerder vandaag zijn ‘ernstige zorg’ uit over de wet:

“De nieuwe wet perkt de vrijheid van vergadering, vereniging en meningsuiting gevaarlijk in.”

(AP/Novum)