Herdenkingsdienst Sharon begonnen, begrafenis volgt later vandaag

De kist met daarin het lichaam van oud-premier Ariel Sharon wordt de herdenkingsdienst in het Israëlische parlement (Knesset) ingedragen. Foto Reuters / Ronen Zvulun

In Israël is vanochtend de uitvaart van oud-premier Ariël Sharon begonnen. De dag begint met een herdenkingsdienst, later vandaag wordt hij op zijn ranch begraven. Bij de uitvaart zijn diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, aanwezig. Dat schrijft persbureau AP.

Sharon ligt sinds gisteren opgebaard in het Israëlische parlement (Knesset). De bevolking kreeg zo de ruimte om van hem afscheid te nemen. In het parlement wordt momenteel een herdenkingsdienst gehouden, hier zullen onder andere de Israëlische president Peres, premier Netanyahu en Biden spreken.

Begraven op ranch

Later vandaag wordt het lichaam van Sharon vervoerd naar het zuiden van Israël, naar de ranch waar zijn vrouw al begraven ligt. Ook hier wordt een dienst gehouden, waarbij zo’n zevenhonderd mensen aanwezig zullen zijn. Daarnaast houden de autoriteiten er rekening mee dat ook duizenden Israëliërs de dienst willen bijwonen, voor hen is een plek ingericht waar ze de dienst op grote schermen kunnen volgen. Sharon wordt begraven met militaire eer, zoals gebruikelijk voor een voormalig legergeneraal.

Kok namens Nederland aanwezig

Namens Nederland is oud-premier Wim Kok (PvdA) bij de begrafenis aanwezig. Ook PVV-leider Geert Wilders liet eerder via Twitter weten bij de plechtigheid aanwezig te zijn.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vlieg vandaag naar Israël om daar morgen begrafenis en herdenking Ariel Sharon bij te wonen. Eervol daarbij te kunnen zijn.

Overleden na acht jaar coma

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon overleed afgelopen zaterdag op 85-jarige leeftijd. Sharon, die al bijna acht jaar in coma lag, was premier van Israël vanaf 2001, tot hij in 2006 door een beroerte werd getroffen. Hij stond bekend als een militaire en politieke hardliner.

Lees ook: Uitspraken van en over Ariel Sharon, ‘de bulldozer’ van Israël.

Kijk hier live mee met de uitvaart:

    • Nando Kasteleijn