Franse komiek belooft te stoppen met antisemitische grappen

Komiek Dieudonné past zijn show aan na beschuldigingen van antisemitisme. De regering is sceptisch over de belofte.

Nadat verschillende Franse steden zijn optredens al hadden verboden, besloot de van antisemitisme beschuldigde komiek Dieudonné zaterdag zijn theaterprogramma Le Mur niet langer op te voeren. Tijdens een persconferentie in Parijs liet hij weten een nieuwe voorstelling gereed te hebben die „geen enkel element bevat waar de arresten zich op richtten”.

Twee uur voor aanvang van een optreden donderdag in Nantes bevestigde de Conseil d’État, de hoogste rechtsprekende macht van Frankrijk, een door minister Valls van Binnenlandse Zaken uitgevaardigd verbod van de voorstellingen van Dieudonné uit vrees voor „verstoring van de openbare orde”. Dieudonné werd in het verleden wegens racisme en het aanzetten tot haat veroordeeld en bij een try-out van Le Mur zou hij zich opnieuw antisemitische uitlatingen hebben gedaan.

Na de uitspraak van de Conseil d’État voelden autoriteiten in Tours, Orléans en Parijs zich gesterkt daar evengoed het beroep op de vrijheid van meningsuiting van de advocaten van Dieudonné ongegrond te verklaren en de facto de show te verbieden.

„Ik denk niet dat de Conseil d’État humor moet wegen, maar ik heb me geconformeerd aan de arresten”, bezwoer Dieudonné, gehuld in traditionele Afrikaanse dracht, zaterdag in zijn eigen theatertje La Main d’Or in Parijs. De nieuwe show gaat over „de positie van Afrika in de wereld”.

Minister Valls is „sceptisch” over die belofte. Alleen als het programma met de naam Asu Zoa (‘het aangezicht van een olifant’, in een Kameroense taal) „compleet nieuw” is, kan het doorgaan, zei de minister. „Over het algemeen verbiedt men niet een persoon, maar een voorstelling als die de menselijke waardigheid ernstig aantast.”

Dieudonné ontving gisteren steun van europarlementslid Jean-Marie Le Pen van het Front National, die zelf veelvuldig veroordeeld is wegens antisemitische uitlatingen en het bagatelliseren van de Jodenvervolging.