Even vertrouwen tanken

Europese titels voor Jan Blokhuijsen en een superieure Ireen Wüst // Voor de schaatsers telde vooral de vorm in de aanloop naar de Winterspelen // Het blijft gissen hoe de afwezige Russen ervoor staan

Een dijk van een 1.500 meter, voor de derde keer Europees kampioen, met drie afstandzeges en ruime voorsprong op de verrassende nummer twee, Yvonne Nauta. Ireen Wüst heerst in het vrouwenschaatsen als Gunda Niemann in haar beste dagen. Maar tijd om er lang bij stil te staan? „Ik ga me zeker niet rijk rekenen”, sprak Wüst gisteren na afloop beheerst. De waarde van de titel? „Ik ga met veel vertrouwen naar Sotsji.”

Jan Blokhuijsen reageerde uitgelatener op zijn eerste Europese titel, na een spannende strijd met Koen Verweij op de tien kilometer. Maar ook hij plaatste het winnen van het EK in breder perspectief. Natuurlijk ontbrak zesvoudig Europees kampioen Sven Kramer. Hijzelf had ook met de gedachte gespeeld het EK over te slaan. Maar Blokhuijsen ging toch. „Om te winnen, het goede gevoel te pakken en daarmee richting Sotsji te gaan. Precies wat hier is gebeurd.”

Het EK allround in een olympisch seizoen, het is niet de meest prestigieuze prijs in de toch al met titels overladen schaatssport. En wat zegt topvorm in januari over de kans op olympisch succes een maand later? Jochem Uytdehaage won in 2002 op het EK zijn eerste internationale titel en stoomde in Salt Lake City verrassend door naar twee keer goud en een keer zilver. En in 2006 schitterde Europees kampioen Enrico Fabris op de Spelen van Turijn. Maar de Noren, toen uitblinkers op het EK, faalden. En Kramer hield vier jaar geleden in het Vikingskipet niet voor niets de duim naar beneden. Na een moeizame winst op het EK werden ook de Spelen geen onverdeeld succes.

Schaatsers en coaches waren dit weekend in Hamar maar met één ding bezig: Sotsji. Wüst was vooral blij met haar toegenomen snelheid op de 500 en 1.500 meter. Op de drie kilometer verwacht ze op de Spelen meer tegenstand van Martiná Sáblíková en Claudia Pechstein. Wie de 41-jarige Duitse zondag voor de 1.500 meter fanatiek een warming-up plus duurtraining zag afwerken, weet genoeg. Maar bang is Wüst niet. „Ik denk dat ik zelf ook nog beter kan.”

Blokhuijsen kon in Hamar vertrouwen halen uit zijn magistrale vijf kilometer, de afstand die hij ook rijdt bij de Spelen. In een scherpe tijd van 6.15,89 zette hij de aanwezige concurrentie op grote achterstand. Zou Kramer er in zijn trainingskamp op Tenerife van zijn geschrokken? „Welnee”, zegt Geert Kuiper, assistentcoach bij TVM. „Sven ziet dat Douwe de Vries vier seconden op Blokhuijsen verliest. Normaal gesproken is hij zelf acht seconden sneller dan Douwe, dus nog altijd vier tellen sneller dan Jan. Bovendien heeft hij in Hamar al eens 6.09 en 6.13 gereden.”

Speculeren, olympische zekerheden proberen af te leiden uit eigen resultaten of die van anderen. Kosta Poltavets, bondscoach van de Russen, bespiedde de concurrentie bij de zondagochtendtraining. „Dit is een kampioenschap in functie van wat later volgt. Daarom is het ook zeer interessant. De kunst is om door resultaten heen te kijken. Het gaat om de lijn in de prestatiecurve van schaatsers, die in Sotsji op de verschillende afstanden onze belangrijkste tegenstanders zijn. Op die manier hebben we het blok wereldbekers in Noord-Amerika in kaart gebracht, een blok in Europa en nu dit EK. Als je die drie op een rij zet, heb je veel informatie.”

Na enig aandringen wilde Poltavets wel een paar van zijn bevindingen kwijt. „Bij de Nederlanders zie je een stijgende lijn bij Blokhuijsen op de vijf kilometer, die vond ik erg sterk. Verweij lijkt in een wat dalende lijn. Bij de Noren vond ik Håvard Bøkko voor het eerst dit seizoen sterker ogen dan tot nu toe en viel Sverre Lunde Pedersen me een beetje tegen. Bij de vrouwen staat Ireen Wüst op eenzame hoogte. Al was haar verval in de laatste twee rondjes van de drie kilometer wel wat groter dan eerder.”

De Russen zelf lieten zich bij de mannen nauwelijks zien. Ivan Skobrev deed in Hamar niet mee. „Het EK paste niet in zijn route naar Sotsji”, is het enige wat Poltavets kwijt wilde. En het op het laatste moment terugtrekken van Denis Joeskov, die dit seizoen verbaasde met een toptijd op de incourante drie kilometer (3.34,37) en al het hele jaar vooral op de middenafstanden indruk maakt? „Last van verkoudheid.”

Opvallend dat de grootste Russische troeven voor Sotsji in Hamar niet meededen? „Kramer is hier ook niet”, constateerde Poltavets. En reserve Bob de Jong kwam zonder uitleg niet opdagen in Hamar en bleef op trainingskamp. Maar intussen heeft de voormalige TVM-coach na dit EK de andere olympische favorieten goed in kaart, terwijl het gissen blijft naar de vorm van de Russen. „Liever zo dan andersom”, glimlachte Poltavets. En weg was hij. De huldiging kon hem gestolen worden.

    • Maarten Scholten