De empathie van een seriemoordenaar

Zien Serie

Dexter Seizoen 8, deel 1

Ned.3, 23.10-0.05u.

Seizoen 7 van Dexter eindigde met de onverwachte keuze van rechercheur Debbie Morgan voor haar moordende broer Dexter en tegen het recht dat zij al die jaren zo hartstochtelijk verdedigde. Ze is er zo ongelukkig over dat ze uit dienst treedt bij de politie in Miami. Haar weerzin over zijn daden veroorzaakt nog meer ruis in het toch al zo druk bezette hoofd van Dexter. Tegenover zijn begeerte om te doden klinkt daar altijd de stem van zijn vader, die hem voorhoudt dat hij alleen een wreker van onrecht mag zijn.

Al die jaren ging het bij Dexter ook om de sprankjes empathie in zijn koude karakter en in dit laatste seizoen ontwikkelt hij die eigenschap verder. Eén van de vragen van dit laatste seizoen is dan ook wat die empathie hem brengt. Zeker omdat hij opnieuw stuit op een moordenaar die veel van hem weg heeft – en op een vrouw die alles weet over zijn vader en zijn tragische jeugd.

Met seizoen 8 eindigt een grootse serie die al enige jaren niet meer haar aanvankelijke niveau haalt. Het is de hoogste tijd om af te ronden. Wat blijft is de herinnering aan de fantastische Michael C. Hall als Dexter en aan Jennifer Carpenter als de grofgebekte Deb.

Ron Rijghard