D66 en CDA willen meer opheldering van Rutte over Sotsji

Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort.
Premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Foto ANP / Bart Maat

Premier Mark Rutte moet uitleg komen geven over berichten dat de samenstelling van de hoge Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen in Sotsji is ingegeven door de hoop op vrijlating van Greenpeace-activisten. Dat wil D66, meldt persbureau Novum. De partij reageert op een bericht van vandaag in NRC Handelsblad, waarin bronnen aangeven dat Rutte hoopte op de clementie van de Russische president, Vladimir Poetin.

Ook het CDA wil opheldering van Rutte. Hanke Bruins Slot zei tegenover de NOS:

“We willen weten of er een geheime deal was en of er in internationaal verband nog meer is toegezegd.”

Al in het najaar zou vanuit het kabinet aan de Russen zijn gemeld dat koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte naar de Spelen in Sotsji zouden afreizen. Op deze manier wilde Nederland de Russen gunstig stemmen om de Nederlandse Greenpeace-gevangenen Faiza Oulahsen en Mannes Ubels snel vrij te laten.

Vorige week ook al roep om debat Sotsji-besluit

Betrokkenen die niet met naam genoemd wilden worden, meldden dat de komst van de zware delegatie door Rutte gemeld was in een telefonisch onderhoud met Poetin op 21 oktober. De RVD ontkent dit. Wel wordt er van die kant op gewezen dat Nederland al in een vroeg stadium heeft laten weten tegen een boycot te zijn.

D66 vroeg vorige week al om een debat over het kabinetsbesluit de Winterspelen met een zware delegatie te bezoeken. Er is onder meer kritiek op de rechten van homoseksuelen in Rusland. In dat debat zal nu zeker ook de Greenpeace-kwestie aan de orde komen, zegt D66-Kamerlid Pia Dijkstra.

De Greenpeace-gevangenen werden eind november op borgtocht vrijgelaten. Vorige maand kregen ze gratie onder een speciale amnestiewet die in Rusland werd afgekondigd ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de grondwet.

Lees hier het hele artikel.