Bijna honderd doden in CAR sinds vrijdag

Een vrouw loopt langs een oud vliegtuig bij een tijdelijk vluchtelingenkamp in hoofdstad Bangui. Reuters / Siegfried Modola

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn sinds vrijdag 97 mensen gedood in onlusten tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dat meldt persbureau AFP op gezag van het Afrikaanse Rode Kruis. De doden en zo’n honderd gewonden vielen in Bozoum, in het noordwesten van het land.


Zo’n 14.000 mensen zijn sinds vrijdag de stad uit gevlucht. Bijna duizend huizen gingen in vlammen op.

CAR zoekt nieuwe regeringsleider

Door geweld tussen christenen en moslims kwamen in december meer dan duizend mensen om het leven en zijn bijna een miljoen mensen hun woonplaatsen ontvlucht. Vorige week werd bekend dat interim-president Michel Djotodia aftreedt. Hem wordt verweten dat hij de bloedige strijd tussen christenen en moslims niet heeft kunnen voorkomen.

Een alternatief voor het leiderschap van Djotodia - die aan de macht kwam na een staatsgreep - is niet voorhanden. Het overgangsparlement in het land heeft zichzelf twee weken de tijd gegeven om een nieuwe leider te kiezen.

Franse militairen onder VN-mandaat

In de CAR zijn nu 1600 Franse blauwhelmen en bijna 6000 militairen van de Afrikaanse Unie aanwezig. De VN-Veiligheidsraad nam begin december een resolutie aan die de de Franse en Afrikaanse troepen het mandaat gaf burgers te beschermen tegen het geweld.

    • Laura Klompenhouwer