Betogers leggen Bangkok plat om gekozen premier te verjagen

Bangkok, vandaag: betogers leggen het verkeer van de hoofdstad plat uit onvrede over de regering. Foto AFP / Nicolas Asfouri

Het verkeer in de Thaise hoofdstad Bangkok ligt vandaag grotendeels stil. Demonstranten die willen dat premier Yingluck Shinawatra vertrekt, hebben zeven belangrijke kruispunten geblokkeerd. Dat protest werd gisteren al aangekondigd. De betogers willen - en dat is bijzonder - géén parlementaire democratie.

Ten minste, niet op deze manier. Onze correspondent in Zuidoost-Azië, Melle Garschagen, legt kort uit wat er aan de hand is:

“Thailand is een complex en verdeeld land. Aan de ene kant is er de hoogopgeleide, stedelijke elite, aan de andere kant zijn er de boeren uit het noorden, die vroeger arm waren maar emancipeerden sinds Thaksin Shinawatra, de broer van Yingluck, vanaf 2001 het land leidde. Hij deed veel aan armoedebestrijding: hij schold de schulden van boeren kwijt, gaf subsidie op benzine en zorgde ervoor dat dorpen elektriciteit, asfalt en telefoonbereik kregen. Allemaal om hun stem te winnen: door de populariteit onder boeren wint zijn kamp nu steeds de verkiezingen. De stedelijke elite voelt zich daardoor gepiepeld: zij hebben het land tachtig jaar bestuurd, domineren de rechterlijke macht, hebben het leger achter zich en betalen de meeste belasting. Maar het geld dat ze inbrengen, wordt in hun ogen alleen maar gebruikt om hun stem te laten verwateren. Daarom gaan ze de straat op.”

Twitter avatar RichardBarrow Richard Barrow 1:30pm Protesters in front of MBK #Bangkok (Pic @maasmichel) http://t.co/HwVCB4zUId #BKKShutdown

Agenten doen niets uit angst voor staatsgreep

De demonstranten willen de hoofdstad vanaf vandaag wekenlang platleggen en elektriciteit- en watertoevoer naar regeringsgebouwen afsluiten. De Thaise regering heeft weliswaar 15.000 agenten de straat op gestuurd, maar die doen niets. Garschagen daarover:

“De premier kan weinig. Legergeneraals staan aan de kant van de oppositie en hebben al gezegd dat de regering zal boeten als er doden vallen. Dat zou dus tot een staatsgreep kunnen leiden. Die 15.000 agenten zijn op straat, maar steken geen vinger uit.”

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Meer van hetzelfde in Bangkok. Heel veel mensen eisen ‘einde tijdperk Thaksin’. Politie (op last leger?) grijpt deze keer (nog?) niet in.

Status quo: verkiezingen in februari

Thaksin Shinawatra werd in 2006 door het leger afgezet wegens corruptie. Hij is voortvluchtig en verblijft in zelfverkozen ballingschap in Dubai, maar heeft volgens de oppositie nog steeds de touwtjes in handen nu zijn zus Yingluck premier is. De woede onder de bevolking laaide weer op toen Yingluck in oktober een amnestiewet voorstelde waarmee Thaksin weer terug zou kunnen keren naar Thailand.

Na weken van protesten ontbond ze in december haar parlement. Ze leidt sindsdien een overgangregering en schreef verkiezingen uit voor begin februari.

Maar daar voelen de betogers niets voor, omdat het weinig zal veranderen. Garschagen nog eens:

“Zoals het er nu voor staat, worden er verkiezingen gehouden op 2 februari. Die worden dan gewonnen door Yingluck - en volgens velen dus ook door haar broer. Dus blijft de macht waar die nu is. De betogers eisen dat er voor die datum iets verandert: demonstratieleider Suthep Thaugsuban wil dat een niet-gekozen volkscomité van wijzen Thailand bestuurt.”

Bij recente demonstraties waren zeker honderdvijftig- tot tweehonderdduizend mensen op de been en geregeld verliepen de protesten gewelddadig. Ten minste acht mensen zijn inmiddels door de politieke onrust om het leven gekomen.

    • Peter Zantingh