Bekijk nooit eerder vertoonde beelden van de laatste Elfstedentocht

Zeventien jaar geleden werd in Nederland voor het laatst de tocht der tochten verreden. De VPRO was erbij en wilde met acht camera’s een documentaire maken. Die kwam er niet, totdat de beelden werden teruggevonden en Andere Tijden Sport er een compilatie van maakte.

Zeventien jaar geleden werd in Nederland voor het laatst de tocht der tochten verreden. De VPRO was erbij en wilde met acht camera’s een documentaire maken. Die kwam er niet, totdat de beelden werden teruggevonden en Andere Tijden Sport er een compilatie van maakte.

Zestienduizend rijders die achttien uur lang onder extreme temperaturen schaatsen. Het is de tocht in volle glorie. In de aflevering van Andere Tijden Sport worden er een aantal mensen gevolgd die ieder vanuit hun eigen rol - een brugwachter, twee schaatsers en supporters - de tocht beleven. Mede doordat de tocht nog redelijk recent werd gereden, zijn de beelden van goede kwaliteit en geven zij een prachtig beeld van de Elfstedentocht.

Uit de kelder van de VPRO

Het materiaal dat door Andere Tijden Sport is gebruikt komt uit de kelder van de VPRO. De omroep had in 1997 acht regisseurs de opdracht gegeven om de tocht vast te leggen. Helaas kwam het nooit tot een documentaire. Tot nu dus. Andere Tijden Sport gebruikte het materiaal om een documentaire te maken zoals “de VPRO dat mogelijk had gewild”, aldus Tom Egbers. Hij zat namens het programma afgelopen dinsdag bij De Wereld Draait Door aan tafel om te vertellen over de speciale aflevering van Andere Tijden Sport.

Geen Elfstedentocht meer verreden

Sinds 1997 is er in Nederland geen Elfstedentocht meer gereden. In de afgelopen jaren waren er momenten dat er een “reële kans” was op de tocht, maar steeds werd deze afgeblazen. Het meeste recent was dat in 2012, toen het in februari voor het eerst in jaren weer zeer stevig vroor en de rayonhoofden voor het eerst sinds de laatste Elfstedentocht weer bij elkaar kwamen. Helaas voor de velen schaatsliefhebbers was de winter niet sterk genoeg en ging de tocht niet door.

Wiebe Wieling in 2012. De voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden vertelde tijdens een persconferentie dat er dat jaar geen tocht zou komen.Foto NRC / Laurens Aaij

    • Nando Kasteleijn