Asscher wellicht in beroep om ‘woonland’

Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) gaat waarschijnlijk in hoger beroep tegen een rechterlijke uitspraak die stelt dat kinderbijslag niet mag worden bekort wanneer kinderen in het buitenland wonen. Sinds vorig jaar krijgen gezinnen minder geld voor kinderen die buiten de EU in een land wonen waar de kosten van levensonderhoud lager zijn dan in Nederland. Dit zogeheten ‘woonlandbeginsel’ werd vrijdag door de rechtbank in Amsterdam verworpen.

Met het korten op dergelijke kinderbijslag bespaart het kabinet 6 miljoen euro. Volgens Asscher kan de uitspraak de staat zelfs „tientallen” miljoenen kosten, omdat het woonlandbeginsel ook geldt voor de zorgverzekering en andere uitkeringen, zoals bij arbeidsongeschiktheid. Afgelopen zomer kreeg Asscher al ongelijk in een zaak over de korting op de uitkering voor nabestaanden. Ook toen verwierp de rechter het woonlandbeginsel. Daar loopt het hoger beroep nog.

Ouders met kinderen in Marokko en Egypte behouden volgens de Amsterdamse rechtbank het recht op de volledige kinderbijslag, omdat de door Nederland verplichte bijdrage aan het levensonderhoud van hun kinderen niet omlaag is gegaan. Voor Marokkaanse gezinnen geldt bovendien dat ook wanneer de ouders zelf in Marokko wonen, zij recht houden op de kinderbijslag. Hierop korten zou in strijd zijn met afspraken die de Nederlandse regering zelf recent met Marokko heeft gemaakt.

De zaken van drie gezinnen die in Turkije wonen, werden door de rechtbank ongegrond verklaard. „Maar het is de vraag wat de uitspraak zou zijn geweest bij een Turks gezin waarvan de ouders in Nederland wonen”, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Zaterdag zei Asscher tegen de NOS dat hij de uitspraak „heel jammer en eigenlijk ook een beetje vreemd” vindt. Hij vindt het woonlandbeginsel „redelijk” en „rechtvaardig” omdat de kosten van levensonderhoud in sommige landen zoveel lager zijn dan hier. Voor kinderen in Turkije en Marokko krijgen ouders bijvoorbeeld 60 procent van de kinderbijslag. „Anders heb je juist voordeel als je je kinderen in het buitenland opvoedt. Ik leg me er niet zomaar bij neer dat dit belangrijke beginsel opeens niet meer zou kunnen”, zei de minister. „Ik denk dat ik in hoger beroep ga.”