Ariel Sharon begraven op ranch

De zonen van Sharon staan bij de kist van hun vader tijdens de herdenkingsdienst in Jeruzalem. Foto AFP / Gali Tibbon

Ariel Sharon is vanmiddag begraven. Dat meldt persbureau AFP. De Israëlische ex-premier is bijgezet op zijn ranch in het zuiden van Israël, waar ook zijn vrouw is begraven. Eerder op de dag werd een herdenkingsceremonie gehouden in aanwezigheid onder anderen de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Britse ex-premier Tony Blair.

Namens Nederland was oud-premier Wim Kok (PvdA) bij de herdenkingsdienst bij de Knesset in Jeruzalem aanwezig.


Ook PVV-leider Geert Wilders was erbij.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Jeruzalem, Knesset, herdenking Arik Sharon begint zo. Indrukwekkend. http://t.co/WA6fF6dY7h

Begrafenis beveiligd met luchtafweergeschut

De Israëlische oud-premier Ariel Sharon overleed afgelopen zaterdag op 85-jarige leeftijd. Hij lag toen al bijna acht jaar in coma. Sharon werd in 2001 premier van Israël en bleef aan tot hij in 2006 door een beroerte werd getroffen. Hij stond bekend als een militaire en politieke hardliner.

Het gebied tussen Sharons ranch en de Gazastrook, dat zo’n drie kilometer groot is, werd beveiligd met luchtafweergeschut, drones en gevechtsvliegtuigen. Vanuit de Gazastrook werden twee raketten afgevuurd, meldt persbureau AP. Die zouden volgens het Israëlische leger in zee zijn terechtgekomen.

Voor een land dat zo veel heeft meegemaakt als Israël voelt de dood van een leider als Sharon als een “overlijden binnen de familie”, zei Biden.

De Britse oud-premier Tony Blair gaf toe dat zijn officiële ontmoetingen met Sharon soms moeizaam gingen. Maar Blair leerde Sharon naar eigen zeggen op een andere manier kennen toen hij hem thuis had uitgenodigd.

    • Laura Klompenhouwer