Anish Giri haalt op Naiditsch de mooiste zege

De 76ste aflevering van het befaamde schaaktoernooi in Wijk aan Zee is voor Anish Giri goed begonnen. Na twee ronden staat de Nederlander aan kop, samen met vier andere grootmeesters.

Het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee is vernieuwd en hervormd, en hoewel die woorden vaak groot onheil aankondigen, is de schade beperkt. Het toernooi is er nog, iets wat vorig jaar nog niet zeker leek.

Het is de 76ste aflevering van een traditie die in 1938 begon. Alleen in 1945, tijdens de hongerwinter, werd een jaar overgeslagen. De grote tent op de dorpsweide van Wijk aan Zee, waar altijd voor het publiek commentaar op de partijen werd gegeven, is er niet meer. Voor de boekenstalletjes is ook geen plaats meer. Van de drie grootmeestergroepen, die altijd met voorname eenvoud A, B en C werden genoemd, is er één opgeheven en de namen van de twee overgebleven groepen zijn gemoderniseerd tot ‘Masters’ en ‘Challengers’.

Er zijn ook vernieuwingen die niet bezuinigen, maar juist geld kosten, om een publiek te trekken dat de verre reis naar Wijk aan Zee niet waagt. Aanstaande woensdag spelen de ‘masters’ een ronde in het Rijksmuseum in Amsterdam en op donderdag 23 januari zijn ze op de High Tech Campus in Eindhoven.

Het belangrijkste nieuws op de openingsceremonie van vorige week vrijdag viel nauwelijks op. In kleine lettertjes stonden op het programmaboekje de data van het toernooi van 2015. Je moest er bijna een loep bijhalen, maar dan sprong het hart van de Nederlandse schaakliefhebber op. Volgend jaar is het er ook nog, het mooiste schaaktoernooi van de wereld.

Het is jammer dat wereldkampioen Magnus Carlsen er dit jaar niet bij is. Vanaf 2004 was hij er ieder jaar, maar vorig jaar kondigde hij al aan dat hij na zijn match om het wereldkampioenschap tegen Anand geen tijd zou hebben. En inderdaad, de afgelopen maanden kwam hij in een dolle carrousel van eerbetoon terecht. Er was een dag dat hij in Noorwegen drie hoge onderscheidingen ontving, in verschillende steden, en toen twitterde hij dat het zelfs hem te veel werd.

Er zijn genoeg andere topspelers in Wijk aan Zee. Na twee ronden staan Levon Aronian, Hikaru Nakamura, Sergei Karjakin, Wesley So en Anish Giri bovenaan, met 1,5 uit 2.

Vooral Wesley So zal er blij mee zijn. Hij kwam na een verre reis van de Filippijnen, met groot oponthoud in Londen, een paar uur voor het begin van de eerste ronde aan in Wijk aan Zee. Vervolgens verdwaalde hij slaapdronken in de toernooizaal, sloop onder een houten afscheiding door om zijn bord te bereiken en stootte pijnlijk zijn hoofd; geen beletsel om in die eerste ronde te winnen van de Hongaar Richard Rapport, een voormalig wonderkind, nu zeventien jaar, dat vier jaar geleden al grootmeester werd.

De belangrijkste partij van zondag was de clash der giganten, Levon Aronian tegen Fabiano Caruana, die door Aronian met kalme en vaste hand vanuit de opening werd gewonnen. De mooiste partij was de overwinning van Anish Giri op de Duitser Arkadij Naiditsch; een koningsaanval van Giri die op de negende zet begon en aanhield tot het eind, ook nadat de dames geruild waren.

Giri heeft vorig jaar eindexamen gedaan en is dus verlost van een last, al viel die hem nooit erg zwaar. Met de Oekraïner Vladimir Toekmakov heeft hij sinds kort een van de beste trainers van de wereld. Hij wil in Wijk aan Zee iets laten zien.

Anish Giri – Arkadij Naiditsch, tweede ronde.

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 Lb4+ 4.Pbd2 0-0 5.a3 Le7 6.e4 d5 7.e5 Pfd7 8.Ld3 c5 9.h4 Agressief en vaak met succes gespeeld. Wit dreigt de klassieke overval 10. Lxh7+ Kxh7 11. Pg5+. 9…g6 10.h5 cxd4 11.Dc2 Pc5 12.cxd5 Pxd3+ 13.Dxd3 Dxd5 14.Pe4 Pc6 15.Lh6 Da5+ 16.Dd2 Dxd2+ Na 16…Lb4 wint wit snel met 17. Pf6+ Kh8 18. hxg6 Lxd2+ 19. Lxd2, maar zelfs het dubbele torenoffer 18. axb4, in de geest van de ‘onsterfelijke partij’ Anderssen-Kieseritzky, Londen 1851, zou goed zijn. 17.Kxd2 Td8 18.hxg6 fxg6 19.Lg5 h5 20.g4 Wit maakt het zich moeilijk. Na het nauwkeurige 20. Lxe7 Pxe7 21. g4 zou hij snel winnen. 20…Lxg5+ 21.Pfxg5 Pxe5 22.gxh5 Pc4+ 23.Ke1 Ld7 24.b3 Pa5 25.Tc1 Lc6 26.hxg6 Lxe4 27.Pxe4 Kg7 28.Tc7+ Kxg6 29.Tg1+ Kf5 30.f3 30…e5 Dit verliest meteen, maar ook na het sterkere 30…Tg8 of 30…Kf4 zou wit winnen. 31.Tg5+ Kf4 32.Kf2 Tf8 33.Th7 Zwart gaf op, hij gaat mat.

    • Hans Ree