Amsterdamse belastingdienst onder toezicht na betaalblunder

Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De recente blunder van de gemeente Amsterdam, waarbij duizenden huishoudens veel te veel woonkostenbijdrage overgemaakt kregen, krijgt een staartje. De gemeentelijke belastingdienst komt onder zwaar toezicht te staan, meldt persbureau Novum.

Half december kwam naar buiten dat 9.000 Amsterdamse huishoudens honderd keer zoveel geld hadden gekregen als de bedoeling was. Wie recht had op 155 euro aan woonkostenbijdrage, kreeg bijvoorbeeld 15.500 euro. Volgens Het Parool waren er zelfs gevallen waarbij mensen 30.000 euro bijgeschreven kregen. Ruim 185,6 van de 188 miljoen euro is inmiddels teruggestort, maar vermoedelijk kan 1,2 miljoen niet meer teruggehaald worden. Samen met de kosten van de hersteloperatie, 300.000 euro, komt dat op een blunder ter waarde van 1,5 miljoen.

Menselijke en technische fouten

Dat kon gebeuren doordat het toezicht op het betalingsverkeer tekortschoot, bleek vandaag uit een analyse van de gemeente. Menselijke én technische fouten gingen vooraf aan de gulle giften: in een oud systeem stonden bedragen in centen, later werden dat hele euro’s. Het bedrag van 1,88 miljoen werd door het nieuwe systeem daardoor gezien als 188 miljoen. Bij een interne controle werd dat vervolgens weer over het hoofd gezien.

Het college van burgemeester en wethouders wil nu maatregelen nemen om de controle op het betalingsverkeer te verbeteren. Zo wordt de DBGA, de dienst die de fout beging, onder verzwaard toezicht geplaatst.

Wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) zei vandaag tegen Novum:

“Dit had nooit mogen gebeuren. Ik grijp in om zulke fouten in de toekomst te voorkomen.”

Daarnaast zal een commissie onder leiding van een externe deskundige gaan toezien op het vernieuwen en het verbeteren van het betalingsverkeer bij de dienst. Ook versterkt het college de Dienst Middelen en Control met een nieuw directielid, dat bij alle diensten en stadsdelen het betalingsverkeer en het toezicht moet verbeteren.

    • Peter Zantingh