American Hustle verslaat 12 Years

Bij de Globes kwam nog geen duidelijke kanshebber voor de Oscars naar voren.

Matthew McConaughey

12 Years A Slave begon de avond als favoriet met zeven nominaties. Maar dit slavernijrelaas van de Britse regisseur Steve McQueen won slechts één Golden Globe, voor het beste drama van 2013. Wel de belangrijkste prijs, maar McQueen was „in shock”. „Ik had dit niet verwacht.”

De onverwachte winnaar was American Hustle van David O. Russell, dat drie Globes in de wacht sleepte: beste komedie, beste komische vrouwelijke hoofd- en bijrol. Nog natrillend van de zenuwen en dolgelukkig verschenen de actrices Amy Adams en Jennifer Lawrence in de perszaal met hun prijzen. „Onderbreek me voordat ik weer iets stoms doe”, riep Lawrence, dé ster van Hollywood na haar doorslaande succes in The Hunger Games.

The Golden Globes, uitgereikt in de categorieën drama, komedie/musical en televisie, zijn de belangrijkste Amerikaanse filmprijzen na – en een indicatie voor – de Oscars, waarvan donderdag de nominaties bekend worden gemaakt. De uitslag van gisteravond wijst niet op de zegetocht van 12 Years a Slave, eerder op een breed veld van kanshebbers. Van de rivalen kreeg ruimteavontuur Gravity een Globe voor beste regie (Alfonso Cuarón) en het futuristische Her een Globe voor beste script (Spike Jonze). Matthew McConaughey en Jared Leto kregen prijzen voor de beste mannelijke hoofd- en bijrol voor Dallas Buyers Club. Leto, die een aan aids lijdende travestiet genaamd Rayon speelt, droeg zijn Globe na afloop op aan „de echte Rayons” die hem inspireren.

Cate Blanchett werd zoals verwacht beloond voor haar hoofdrol als geesteszieke elitedame in Blue Jasmine van Woody Allen. De regisseur verschijnt principieel nooit op de Amerikaanse prijsuitreikingen, maar werd toch geëerd voor zijn oeuvre. Die prijs nam actrice Diane Keaton voor hem in ontvangst. Voor zijn werk als een hedonistische bedrieger in het spraakmakende The Wolf of Wall Street kreeg Leonardo DiCaprio de prijs voor beste komische hoofdrol. La grande bellezza was beste buitenlandse film.

De avond werd gepresenteerd door de actrices Amy Poehler en Tina Fey, die scoorden met foute grappen en absurde sketches. Het Beverly Hilton Hotel zat uitzonderlijk vol met sterren, aldus Fey, terwijl ze naar Matt Damon keek. „Normaal ben je heel wat, maar vandaag ben je niet meer dan de vuilnisman.” Poehler won zelf een prijs voor haar hoofdrol in de tv-komedie Parks and Recreation.

Los van een aangeschoten, blootsvoets optreden van actrice Emma Thompson, die een Globe uitreikte, waren er dit jaar geen schokkende ontboezemingen of schandalen. Wel werd de Hollywood Foreign Press Association, die het gala organiseert, gewoontegetrouw op de hak genomen door Fey en Poehler. De presentatrices somden een reeks onuitspreekbare namen van fictieve journalisten op, waarna Fey zei: „Bedankt voor jullie integriteit.” Daarom werd hard gelachen in de zaal, en iets minder hard door de verzamelde internationale pers.

In de tv-categorie ging de serie Breaking Bad er nog één keer met de hoofdprijzen vandoor. De reeks is vorig jaar afgerond, maar gisteravond won de hitreeks in de categorie beste drama. House of Cards van Netflix scoorde met een Globe voor Robin Wright. Michael Douglas vierde zijn rentree na een strijd met kanker, met een onderscheiding voor zijn rol als de showpianist Liberace in Behind the Candelabra van HBO.

    • Diederik van Hoogstraten