American Hustle grote winnaar bij Golden Globes

Leonardo DiCaprio won in de categorie beste acteur in een musicalfilm of komedie voor zijn rol in The Wolf of Wall Street. Foto EPA / Paul Buck

De Golden Globes zijn vannacht voor de 71e keer uitgereikt door de journalistenvakbond Hollywood Foreign Press Association. Grote winnaar was de film American Hustle, die in drie categorieën in de prijzen viel.

De misdaadfilm van David O. Russell won in de categorie beste musicalfilm of komedie. Amy Adams won voor haar hoofdrol in de film, Jennifer Lawrence voor haar bijrol. De film was zevenmaal genomineerd.

Leonardo DiCaprio won in de categorie beste acteur in een musicalfilm of komedie voor zijn rol in The Wolf of Wall Street. Matthew McConaughey, de hoofdrolspeler in Dallas Buyers Club, won voor beste hoofdrol in een drama. Jared Leto won voor zijn bijrol in diezelfde film de prijs.

Cate Blanchett won de Globe voor beste vrouwelijke hoofdrol in een drama: Blue Jasmine.

12 years a slave de beste film

Het slavernijdrama 12 Years a Slave was ook zeven keer genomineerd, maar wist slechts één keer te winnen. Dat was wel meteen in de meest prestigieuze categorie: beste dramafilm.

Alfonso Cuaron won de Globe voor zijn regie van het ruimtedrama Gravity. De prijs voor beste buitenlandse film ging naar de absolute favoriet, het Italiaanse La Grande Bellezza van Paolo Sorrentino. Frozen won het van Despicable Me 2 bij de animatiefilms.

Breaking bad grote winnaar bij tv

Bij de tv-categorieën won Bryan Cranston, na drie eerdere nominaties, voor het eerst voor zijn rol in de serie Breaking Bad, die ook werd verkozen tot beste dramaserie. Brooklyn Nine-Nine won Globes voor beste comedyserie en hoofdrolspeler Andy Samberg.

Globes-copresentatrice Amy Poehler won zelf ook: voor haar hoofdrol in de comedyserie Parks and Recreation. De comédienne werd al tweemaal eerder voor de rol genomineerd. Robin Wright kreeg de Globe voor haar hoofdrol in de dramaserie House of Cards.

Michael Douglas ontving de Globe voor zijn hoofdrol in tv-film Behind the Candelabra van Steven Soderbergh. Hij versloeg daarmee Matt Damon, die in dezelfde categorie was genomineerd. Elizabeth Moss won voor haar rol in de miniserie Top of the Lake van Jane Campion.

Donderdag nominaties Oscars bekend

De Golden Globes gelden als een van de beste graadmeters van de Oscarnominaties, die donderdag bekend worden gemaakt. De uitreiking van de Globes werd net als vorig jaar gepresenteerd door Poehler en Tina Fey, die ook al hebben getekend voor volgend jaar.

    • Anouk van Kampen