Wüst prolongeert titel op EK allround - Verweij leidt bij mannen

Ireen Wust in actie op de 1500 meter bij het Europees kampioenschap allround. Ze noteerde de beste tijd: 1.54,87. Foto ANP / Robin Utrecht

Ireen Wüst is ongenaakbaar gebleken op het EK allround. De TVM-schaatsster is in het Noorse Hamar voor de derde keer in haar loopbaan Europees kampioen allround geworden. De 27-jarige Brabantse eindigde op de vijf kilometer als derde, maar titelprolongatie kwam na haar zeges op de 500, 1500 en 3000 meter geen moment in gevaar.

Yvonne Nauta pakte bij haar EK-debuut zilver en Martina Sablikova werd derde. Wüst was in 2008 en 2013 al eens de beste allroundschaatsster van Europa. Ze is de eerste Nederlandse sinds Atje Keulen-Deelstra die haar titel prolongeert. Keulen-Deelstra won het evenement in 1972, 1973 en 1974.

Met 1.54,87 minuten liet ze de concurrentie ver achter zich op de 1500 meter. De Russin Joelia Skokova werd tweede op 2,15 seconden, voor Yvonne Nauta (1.57,28). Diane Valkenburg klokte de zevende tijd in 1.57,76.

Marije Joling kon op de schaatsmijl geen potten breken. Ze werd elfde in 1.58,92 en zakt daardoor van de derde naar de zesde plaats in het klassement. Diane Valkenburg staat daarin vierde, voor Nauta.

Skokova en Jekaterina Sjichova staan tweede en derde, maar kijken al tegen een achterstand van respectievelijk twintig en 25,91 seconden aan op Wüst. De Russinnen moeten vrezen voor hun podiumplaatsen met de hete adem van drie Nederlanders in hun nek.

Interview met Wüst:

De 27-jarige Wüst, die zaterdag al de beste was op de 500 en 3000 meter, verdedigt op de afsluitende vijf kilometer een voorsprong van twintig seconden op haar naaste belager Skokova. Jekaterina Sjichova is de nummer drie, maar zij heeft zich wegens ziekte afgemeld voor de slotafstand.

Voor Claudia Pechstein leek het toernooi voortijdig tot een einde te komen, maar door het uitvallen van Sjichova mag de 41-jarige Duitse toch starten op de 5000 meter.

De 27-jarige Wüst wordt zeer waarschijnlijk de eerste Nederlandse sinds Atje Keulen-Deelstra die haar Europese titel prolongeert. Keulen-Deelstra won het evenement in 1972, 1973 en 1974.

Verweij troeft Blokhuijsen af op 1500 meter

Koen Verweij nam op het EK allround bij de mannen de leidende positie in het klassement overgenomen van Jan Blokhuijsen. De TVM-schaatser won vandaag de 1500 meter in 1.45,93 minuut en klopte zijn landgenoot in een rechtstreeks duel. Blokhuijsen kwam niet verder dan een negende tijd van 1.46,91.

De 23-jarige Verweij heeft met de tien kilometer voor de boeg een voorsprong van 4,22 seconden op Håvard Bøkko. Blokhuijsen volgt op een kleine seconde van de Noor en maakt ook nog altijd goede kans op de Europese titel. Beide Nederlanders treffen elkaar in de slotrit van de langste afstand.

Verweij werd op de schaatsmijl op het podium geflankeerd door twee Polen. Konrad Niedzwiedzki werd tweede in 1.46,16 en Zbigniew Brodka noteerde met 1.46,19 de derde tijd.

Renz Rotteveel (1.46,69) en Douwe de Vries (1.47,38) reden een redelijke 1500 meter. Rotteveel bezet na drie afstanden de zevende plek in het klassement, De Vries staat tiende.

De reacties van Verweij en Blokhuijsen:


(Novum)