Weer tienduizenden betogers de straat op in Kiev

Betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev op 12 januari.
Betogers op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev op 12 januari. Foto AFP / Sergei Supinsky

Tienduizenden betogers hebben vandaag in Kiev geprotesteerd tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj. Dat meldt persbureau AP. Het gaat om de eerste grootschalige demonstratie van Europa-gezinde Oekraïners van 2014. Overigens begint het nieuwe jaar van de orthodoxe kerk van Oekraïne pas morgen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag raakten bij confrontaties tussen anti-regeringsdemonstranten en de oproerpolitie nog een aantal mensen gewond. Onder de gewonden was de oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko, één van de huidige oppositieleiders.

Oppositie wil nog steeds landelijke staking

De oppositie is ondertussen op zoek naar een nieuwe strategie, omdat de animo afneemt voor de al maanden durende demonstraties op het centrale plein in Kiev. De protesten begonnen in november, nadat Janoekovitsj had besloten dat hij geen verregaand samenwerkingsverdrag zou tekenen met de Europese Unie.

Bokser en gematigde oppositieleider Vitali Klitsjko zei vandaag tegen de menigte van 20.000 tot 50.000 man dat deze geen snelle overwinning moet verwachten. “We zullen vechten om ons land te verdedigen.” Ook riep Klitsjko op tot een landelijke staking om zo vervroegde verkiezingen af te dwingen.

Toenadering tot Rusland

In plaats van het associatieverdrag met de EU, koos Janoekovitisj voor toenadering tot Rusland. Van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin kreeg hij prompt een korting op Russisch aardgas van meer dan 30 procent. Oekraïne betaalt dit jaar nog geen 200 euro per duizend kubieke meter aardgas. Nu rekent Rusland ruim 290 euro. Poetin verschafte ook een krediet van 11 miljard euro. Oekraïne heeft in totaal 12,3 miljard euro nodig om zijn schulden te kunnen voldoen.

Hoewel de demonstraties vreedzaam bedoeld zijn en gericht zijn op democratisering, zijn betogers sinds december een aantal keer slaags geraakt met de oproerpolitie. Daarbij vielen vooral onder de demonstranten gewonden. Nu eisen de betogers ook dat de ordetroepen die verantwoordelijk zijn voor het geweld, worden aangepakt.