Siberische tijgers @Tigerwoods - de tweets van China’s officiële persdienst

Het Chinese staatspersbureau Xinhua twittert al bijna twee jaar en heeft zo’n 23.000 volgers. Dat lijkt misschien veel, maar is niets vergeleken met de 9,2 miljoen volgers op het Chinese Twitter, Weibo. Xinhua lijkt nu een nieuwe aanpak te hebben: verwijzen naar bekende mensen. Zoals naar Tiger Woods bij een filmpje over Siberische tijgers.

Screenshot van @XHNews

Het staatspersbureau van China, Xinhua, stuurt al bijna twee jaar Engelstalige tweets de wereld in en heeft zo’n 23.000 volgers. Dat lijkt misschien een boel, maar is niets vergeleken met de 9,2 miljoen volgers op het Chinese Twitter, Weibo. Nog een vergelijking: NRC heeft ruim 118.000 volgers. Presentatrice Floortje Dessing heeft er 57.530 en oud-minister Maxime Verhagen bijna 93.000. Om maar wat te noemen.

Nu lijkt Xinhua een nieuwe aanpak te hebben om meer volgers te krijgen: waar mogelijk verwijzen naar bekende mensen. Zoals naar Tiger Woods bij een filmpje over Siberische tijgers.

Twitter avatar XHNews Xinhua News Agency RT Revival of Siberian tigers causes conflicts with locals @WWFnews“>http://t.co/JkHH3i68tK@WWFnews @Storyful @YouTube @tumblr @RT_com @TigerWoods

Het blad Foreign Policy schreef twee dagen geleden al over de “ongemakkelijke puberproblemen” van Xinhua op het microblog. Het tijdschrift vond bijvoorbeeld een berichtje over muziek in de metro van Beijing, gericht aan popster Justin Bieber.

Twitter avatar XHNews Xinhua News Agency @XHNews: Beijing soothes subway commuters with music http://t.co/SCxn3WUDZJ @justinbieber @Sony @Bose @TwitterMusic

Wie verder zoekt, vindt ook tweets die gelezen kunnen worden als een soort waarschuwing. Dit citaat van de Spaans-Amerikaanse filosoof George Santayana bijvoorbeeld, met als geadresseerden het Witte Huis, de premier van Japan, de Britse premier en het Kremlin. De tweet verwijst niet eens naar een nieuwsbericht.

Twitter avatar XHNews Xinhua News Agency George Santayana, “Those who fail to learn from history are doomed to repeat it.” @JPN_PMO @WhiteHouse @KremlinRussia @Number10gov @AFP

En Xinhua lijkt graag te willen benadrukken hoe goed het gaat in China. Zoals met tweets gericht aan de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds.

Twitter avatar XHNews Xinhua News Agency RT China’s GDP for 2012 has been revised to 51.947 trillion yuan, 52.8 billion yuan higher than the preliminary reading. @OECD @WorldBank

De persdienst leek overigens wel blij met de aandacht van Foreign Policy, zo blijkt uit deze tweet: