Sharon opgebaard in het Israëlische parlement - Wim Kok naar herdenking

Een militair saluut vandaag voor de kist van de overleden Israëlische oud-premier Ariel Sharon. Foto EPA / Abir Sultan

Het lichaam van Ariel Sharon, de Israëlische oud-premier en generaal die zaterdag op 85-jarige leeftijd overleed, wordt vandaag in het Israëlische parlement in Jeruzalem opgebaard. Morgenmiddag wordt Sharon met militaire eer ter aarde besteld.

Verwacht wordt dat duizenden Israëliërs naar de Knesset zullen komen om Sharon de laatste eer te betonen, aldus de politie tegen persbureau AP.

Op de staatsbegrafenisdienst maandag worden veel hoogwaardigheidsbekleders verwacht, onder wie de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de voormalige Britse premier Tony Blair, de Tsjechische premier Jiri Rusnok, de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier en anderen. Na de dienst wordt Sharons lichaam overgebracht naar zijn ranch waar het met militaire eer wordt begraven.

De Israëlische oud-premier Sharon overleed gisteren op 85-jarige leeftijd. Hij lag al bijna acht jaar in coma, was premier van Israël vanaf 2001, tot hij in 2006 door een beroerte werd getroffen. Hij stond bekend als een militaire en politieke hardliner.

Sharon geldt als één van de meest controversiële en iconische figuren uit de Israëlische politiek. Hij kreeg de bijnaam ‘de bulldozer’, omdat hij veel van zijn critici minachtte maar desondanks veel dingen gedaan kreeg. Door zijn harde opstelling werd Sharon door de Palestijnen en in de rest van de Arabische wereld diep gehaat.

Wim Kok naar herdenkingsdienst Sharon

Oud-premier Wim Kok reist namens Nederland af naar Israël om de herdenkingsdienst voor Sharon bij te wonen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vandaag in het tv-programma Buitenhof, meldt persbureau Novum. Rutte heeft Kok gevraagd Nederland te vertegenwoordigen, omdat Kok in dezelfde tijd premier was als Sharon.

PVV-leider Geert Wilders laat ook weten onderweg te zijn naar Jeruzalem. Hij twitterde vandaag:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Vlieg vandaag naar Israël om daar morgen begrafenis en herdenking Ariel Sharon bij te wonen. Eervol daarbij te kunnen zijn.