Samsom had Rutte liever niet naar Sotsji zien gaan

PvdA-leider Diederik Samsom in 2012.
PvdA-leider Diederik Samsom in 2012. Foto ANP / Robin Utrecht

PvdA-leider Diederik Samsom had liever niet gehad dat premier Mark Rutte (VVD) naar Rusland afreist voor de Olympische Winterspelen. Zelf zou hij een andere afweging hebben gemaakt, zei hij vanavond in Nieuwsuur. Samsom heeft er geen problemen mee dat koning Willem-Alexander en minister van Sport Edith Schippers naar Sotsji gaan.

Nu Rutte toch met een zware delegatie naar Sotsji reist, verwacht Samsom dat hij zijn aanwezigheid maximaal benut. Zo zou hij Rusland kunnen aanspreken op het mensenrechtenbeleid, en kunnen praten met Russische homoactivisten.

Kabinet wilde geen boycot-sfeer

De leider van de sociaaldemocraten had liever gezien dat alleen de koning, als erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), en minister van Sport (VVD) naar Sotsji zouden zijn gegaan. “Ik had de regeringsleider niet afgevaardigd”, zei hij.

Rutte maakte vrijdag bekend dat hij samen met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Schippers naar de Winterspelen gaat. Het kabinet ziet niets in een boycot, zei hij na afloop van de ministerraad.

“Wat ik van belang vind, is dat we ook als politiek laten zien dat we als één man achter onze sporters staan. Hoe kun je dat beter doen dan als voorman van het kabinet en de koning als erelid van het IOC daarnaartoe te laten gaan?”

Nederland valt op vergeleken met andere Westerse landen. Leiders als François Hollande van Frankrijk, de Duitse bondspresident Joachim Gauck, president Barack Obama en premier David Cameron lieten eerder weten niet naar Sotsji af te reizen.

Kroes: vertegenwoordiging mocht wel een onsje minder

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) zei vandaag in het tv-programma WNL op Zondag dat de Nederlandse regeringsvertegenwoordiging bij de Winterspelen wel “een onsje minder” had gekund.