Opnieuw drie leden extreemrechtse Gouden Dageraad opgepakt

Aanhangers van de partij Gouden Dageraad demonstreerden gisteren in Athene tegen de aanhouding van opnieuw drie parlementariërs. Foto AFP / Aris Messinis

Opnieuw zijn in Griekenland gisteren drie parlementariërs van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgepakt. Giorgos Yermenis, Panayiotis Iliopoulos en Efstathios Boukouras worden ervan verdacht een cruciale rol te spelen binnen een criminele organisatie. Dat meldde persbureau AP vannacht.

Gouden Dageraad wordt vervolgd als criminele organisatie die verantwoordelijk is voor een reeks moorden en andere misdrijven, waaronder afpersing en witwassen.

Deze aanklacht volgde op de moord op de linkse politiek activist en rapper Pavlos Fyssas door een aanhanger van Gouden Dageraad op 18 september vorig jaar. Sindsdien woedt er een discussie over de vraag of de partij verboden kan worden.

De autoriteiten kozen uiteindelijk voor vervolging als een criminele organisatie en niet als politieke partij met anticonstitutionele denkbeelden.

Trainen van leden om immigranten aan te vallen

Giorgos Yermenis en Panayiotis Iliopoulos werden gisteren al verhoord. Efstathios Boukouras zal vandaag door de politie aan de tand worden gevoeld. Hij wordt niet alleen aangeklaagd voor lidmaatschap van een criminele organisatie, maar ook voor afpersing.

Parlementsleden Iliopoulos en Yermenis - de laatste ook wel bekend als Kaiadas, bassist in de Grieks-Noorse metalband Naer Mataron - worden beschuldigd van het trainen van Gouden Dageraad-leden om immigranten aan te vallen.

Drie andere parlementariërs van Gouden Dageraad zitten al vast sinds oktober. Onder hen ook de leider van de partij, Nikos Michaloliakos. Gouden Dageraad heeft in totaal achttien van de driehonderd zetels in het Griekse parlement.