Nederland levert vermeende Russische drugsbaron uit

Onderschepte cocaïne in Ecuador in 2009. Drugsbaas Krasavtsjikov smokkelde cocaïne vanuit Ecuador naar Rusland. Hij werd vandaag door Nederland aan Rusland uitgeleverd. Foto EPA / Jaime Echeverria

Nederland heeft een vermeende Russische drugsbaas uitgeleverd aan Rusland. Vladimir Krasavtsjikov werd gisteren bij zijn terugkeer begeleid door Interpol en Russische ambtenaren. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van een internationale drugsbende.

Dat heeft het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

De bende smokkelde bijna tien jaar lang cocaïne van Ecuador naar Rusland. De drugs werd verscheept en meestal tussen bananen verstopt. Bendeleden haalden de cocaïne in de haven van Sint-Petersburg op verkleed als douanemedewerkers.

De Russische politie kwam de bende in 2010 op het spoor en wist negen bendeleden op te pakken. Krasavtsjikov wist te ontsnappen, maar werd in 2012 opgepakt in Nederland. Na diverse rechtszaken kon hij uiteindelijk worden uitgeleverd. Hij werd eerder veroordeeld en zat diverse celstraffen uit.

(Novum)