L’Aquila vijf jaar na aardbeving: veel corruptie, trage wederopbouw

De Italiaanse stad L’Aquila werd vijf jaar geleden getroffen door een aardbeving die 309 mensen het leven kostte en een groot deel van de stad verwoestte. De afgelopen jaren zijn honderden miljoen euro’s uitgegeven aan de heropbouw van L’Aquila. Maar toch ligt nog altijd een deel van het centrum in puin.

Burgemeester Massimo Cialente vandaag bij de bekendmaking van zijn aftreden. Foto EPA / Manuel Romano

De Italiaanse stad L’Aquila werd vijf jaar geleden getroffen door een aardbeving die 309 mensen het leven kostte en een groot deel van de stad verwoestte. De afgelopen jaren zijn honderden miljoen euro’s uitgegeven aan de heropbouw van L’Aquila. Maar toch ligt nog altijd een deel van het centrum in puin.

Een gevolg van corruptie. Een groot deel van de fondsen die werden toegewezen voor de wederopbouw zouden zijn doorgesluisd naar bouwbedrijven die banden zouden hebben met de maffia. Uit een gerechtelijk onderzoek is gebleken dat ondernemers volgens de Britse zender BBC in totaal twee miljoen euro aan smeergeld hebben betaald om de opdrachten voor de wederopbouw van de stad binnen te halen.

CNN-beelden van de verwoestende aardbeving in 2009:

Vier lokale politici zijn onder huisarrest geplaatst omdat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de corruptiezaak. Er is ook een onderzoek ingesteld tegen andere verdachten, onder wie viceburgemeester Roberto Riga. Massimo Cialente, de burgemeester van L’Aquina die zelf niet is aangeklaagd, stapte vandaag op vanwege het corruptieschandaal.

Ruim 65.000 mensen in en rond de stad verloren hun huis tijdens de aardbeving in 2009. Velen van hen wonen vijf jaar later nog altijd in goedkope en krakkemikkige noodwoningen. Tv-zender Euronews maakt onderstaande reportage over L’Aquila vijf jaar na de aardbeving.