Kroes: delegatie Spelen kon wel onsje minder

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) vindt het “moeilijk uit te leggen” dat Nederland met een zware delegatie naar de Olympische Spelen in Sotsji afreist. Dat zei zij vandaag in het tv-programma WNL op Zondag.

Neelie Kroes op archiefbeeld.
Neelie Kroes op archiefbeeld. Foto EPA / Julien Warnand

Eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) vindt het “moeilijk uit te leggen” dat Nederland met een zware delegatie naar de Olympische Spelen in Sotsji afreist. Dat zei zij vandaag in het tv-programma WNL op Zondag.

Kroes zei:

“Een zwaardere delegatie dan die we op het ogenblik hebben, kan niet. Dus het kon wel een onsje minder.”

Premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Allexander, koningin Máxima en minister van Sport Edith Schippers (VVD) reizen in februari af naar Rusland. Kroes vindt dat Nederland de internationale boycot meer had moeten steunen om aandacht te vragen voor de rechten van homoseksuelen in Rusland.

Eerder lieten de Duitse bondspresident Joachim Gauck en de Franse president François Hollande weten niet af te reizen. Rutte zei vrijdag bij zijn persconferentie dat de Franse president en Merkel in het verleden nooit naar de Spelen zijn afgereisd.

Ministers Jet Bussemaker (PvdA) en Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) onderstreepten in het tv-programma dat de Nederlandse delegatie in Rusland het gesprek aangaat over mensenrechten in Rusland.

(Novum)