Kerry vertrouwt op aanwezigheid Syrische oppositie bij vredesoverleg

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft er vertrouwen in dat de Syrische oppositie later deze maand vertegenwoordigd is bij vredesbesprekingen in Zwitserland. Ondertussen hebben Arabische en westerse landen, verenigd onder de naam ‘Vrienden van Syrië’, de oppositie vandaag opgeroepen mee te doen aan het overleg.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en ambtgenoot John Kerry bij een persconferentie van de Vrienden van Syrië in Parijs.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en ambtgenoot John Kerry bij een persconferentie van de Vrienden van Syrië in Parijs. AFP / Joel Saget

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft er vertrouwen in dat de Syrische oppositie later deze maand vertegenwoordigd is bij de internationale vredesconferentie in Zwitserland. Ondertussen hebben Arabische en westerse landen, verenigd onder de naam ‘Vrienden van Syrië’, de oppositie vandaag opgeroepen mee te doen aan het overleg. Dat meldt persbureau Reuters.

De Vrienden van Syrië - een groep van landen die tegen het regime van president Bashar al-Assad zijn - zeggen dat er geen andere weg is naar een politieke oplossing. De gesprekken beginnen over tien dagen, maar het is nog onduidelijk wie eraan meedoen. Dit komt onder meer doordat de Syrische oppositie onderling enorm verdeeld is.

Oppositie overhoop

Het belangrijkste oppositieorgaan buiten Syrië, de Syrische Nationale Coalitie (SNC), stelde het besluit over deelname aan de conferentie vorige week uit. De reden: onderlinge twist over de voorwaarden waaronder Assad naar de top komt en onvrede over de herverkiezing van Ahmad al-Jarba tot leider van de coalitie. Bijna een kwart van de 121 leden dreigde na de uitverkiezing van de door Saoedi-Arabië gesteunde kandidaat uit het verbond te stappen.

“Persoonlijk heb ik er vertrouwen in dat de Syrische oppositie naar Genève komt”, zei Kerry. Hij noemde de aanwezigheid van de strijdende partijen een “geloofwaardigheidstest van iedereen”.

De Vrienden van Syrië, waar ook Frankrijk en de Verenigde Staten toe behoren, trachtten de SNC vandaag in een verklaring te overtuigen van de noodzaak van deelname:

“We nodigen hen uit zo snel mogelijk een delegatie van oppositiegroepen te vormen om mee te doen in het politieke proces.”

“Er is geen andere politieke uitweg”, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius ook nog even. Kerry en Fabius waren vandaag bij een top van de Vrienden van Syrië met leiders van de oppositie.

De burgeroorlog in Syrië duurt nu al bijna drie jaar. Miljoenen mensen zijn gevlucht en meer dan honderdduizend Syriërs vonden de dood. Ondertussen zijn de rebellen - die eerst zij aan zij vochten tegen Assad - slaags geraakt.

Zevenhonderd doden door strijd tussen rebellen

De afgelopen negen dagen zijn door de gevechten tussen rebellen zevenhonderd mensen omgekomen. Dat meldt persbureau AP op gezag van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Gematigde rebellen, verschillende islamistische groeperingen en de aan Al-Qaeda gelieerde Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIS): allemaal bestrijden ze elkaar.